Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kör över Sakab om kalkbrottet

Nynäshamns kommun kommer att försöka stoppa företaget Sakabs planer på att dränera delar av kalkbrottet i Stora Vika och använda området till avfallshantering. Kommunalrådet Daniel Adborn (FP) berättar att kommunen nu ska ändra detaljplanen så att det blir ett natur- och rekreationsområde.

Annons

Sveriges kommuner har planmonopol och bestämmer i slutändan hur mark inom kommunen får användas. Daniel Adborn (FP) förklarar att det inte är ovanligt att kommuner går in och ändrar förutsättningarna för verksamheter. I kommunens nya utvecklingsplan för Stora Vika framkommer planer på en sådan förändring.

– Det som är ovanligt i det här fallet är att det inte är markägaren (Stora Vika fastigheter; reds anm.) som själv begär att få en detaljplaneändring utan det är kommunen som gör det på annans mark. Vanligtvis försöker vi ju undvika det och samarbeta i stället, säger Daniel Adborn (FP), som även är ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Detaljplanen kommer innebära att Sakabs planer omöjliggörs?

– Ja, tanken är att den här utvecklingsplanen ska ligga till grund för detaljplanen. Och kommunens inriktning kommer att vara natur- och rekreationsområde för kalkbrottets del.

Tjänstemännen som har tagit fram utvecklingsplanen för Stora Vika, som antogs i nämnden i torsdags, uttrycker sig i skrift inte lika tydligt gällande framtiden för kalkbrottet. Man har tagit fram fem olika scenarier för Stora Vikas utveckling, och det är bara i ett scenario som kalkbrottet görs om till rekreationsområde.

Kommunen ser som troligast att verklighetens scenario blir en blandning av de olika alternativen. Enligt Daniel Adborn är tanken dock att det av många efterlängtade rekreationsområdet ska bli av i Stora Vika.

Det är politikernas vilja att genomföra detta?

– Det är politikernas vilja och medborgarnas vilja, har vi uppfattat det som. Det har vi hörsammat och nu startar vi upp planprocessen för att testa om det går.

– Det handlar om att vi kraftigt motsätter oss planen som nuvarande markägaren har tillsammans med Sakab. I sin yttersta spets är att planlägga för en annan verksamhet vad kommunen kan göra för att förhindra planerna, säger Daniel Adborn.

Ser du några hinder mot kommunens planer?

– Eftersom det är till natur- och rekreationsområde vi vill ändra så finns det egentligen rätt små invändningar. Om det till exempel hade varit tal om bostäder i kalkbrottet då hade det varit betydligt svårare.

Adborn understryker att detaljplaneprocessen nu ska avgöra vad som är möjligt. Det tjänstemännen måste titta på är exempelvis rasrisker och föroreningar.

Kommunen diskuterar sedan tidigare med markägaren om ett markbyte.