Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen sviker åter eleverna i Sorunda och Stora Vika när högstadiet flyttar till Ösmo

Vi behöver ett högstadium i Sorunda. Flytta inte Sunnerbyskolans elever till Vanstaskolan i Ösmo, skriver Ulf Klernäs.

Anmäl text- och faktafel

Nu är det dags igen. Först stängdes Vika skola. Då angav man som ett skäl till detta att det var svårt att rekrytera lärare till skolan. Delvis berodde detta på att det där gick så många barn med behov av extra stöd. Vika skolas barn fördelades mellan Kyrkskolan och Sunnerbyskolan.

Året därpå beslutades, av besparingsskäl, att även Fagervikskolan skulle stängas. För att lösa detta pussel beslutades att man skulle omorganisera Kyrkskolan och Sunnerbyskolan. Kyrkskolan blev en F-3-skola och Sunnerbyskolan en 4-9-skola. Detta ledde till att kyrkskolan blev överfylld av barn medan Sunnerbyskolan verkar fungera hjälpligt.

Nu är det dags igen. På grund av att Sunnerby förskola har blivit utdömd och måste rivas, kommer det den 25/10 beslutas om att högstadiet i Sunnerby skall flyttas till Vanstaskolan i Ösmo. Sunnerbyskolan skall fortsättningsvis delas av förskolan och årskurs 4-6.

Det går även rykten om att årskurs 3 skall flytta från Kyrkskolan till Sunnerbyskolan, sannolikt för att avlasta Kyrkskolan.

Detta är ju helt vansinnigt! När ska barnen i Sorunda och Stora Vika få arbetsro?

Alla vet ju att barn behöver trygghet, stabilitet och förutsägbarhet för att kunna lära sig och utvecklas. Det är inte heller någon hemlighet att det är oproportionellt många barn i området som har svårt att klara målen och är i behov av extra stöd. Detta gäller säkert även Ösmo.

Det är så många fel med detta kommande beslut att jag inte vet var jag ska börja. I stället för att sansa sig och titta långsiktigt på problemen, tänker man återigen fatta ett förhastat och kortsiktigt beslut som återigen går ut över våra barn.

Vissa barn från Stora Vika har redan bytt skola två gånger de senaste två åren. Om treorna flyttar till Sunnerbyskolan kommer en del av dessa få byta skola en tredje gång. Minns att Vika skola hade många barn med behov av extra stöd. Även en del av de äldre barnen därifrån, åker på en tredje flytt. En betydligt större andel av eleverna kommer att få byta skola för andra gången på tre år.

Det ständiga skolbytandet är en katastrof, framför allt för barnen med särskilda behov. Den stora frågan är dock hur man kan tro att det ska gå att flytta drygt 120 högstadieelever från en kommundel till en annan? Är det någon mer än jag som tror att det kommer bli kaos, med mobbning, våld och skadegörelse som följd?

Jag ser framför mig ”Flugornas herre 2.0”. De senaste årens rapportering i lokalpressen har ju mer eller mindre dömt ut Vanstaskolan som en problemskola. Även kommunpolitikerna har vid ett flertal tillfällen uttalat att de vill bygga en ny skola i Ösmo för att Vansta inte är bra. Nu ska den helt plötsligt duga för dubbelt så många högstadieelever som inte känner varandra. Tänk om innan det är för sent.

Om Kyrkskolan är för liten, bygg ut! Sorunda är en kraftigt växande kommundel. Bygg en provisorisk förskola på fotbollsplanen under tiden som Sunnerby förskola byggs om. Sunnerby förskola kommer att behövas i framtiden. Utöka antalet platser på Fagerviks förskola eller bygg en ny förskola i området. När Sanda är färdigutbyggt kommer det att behövas.

Vi behöver ett högstadium i Sorunda. Barnen och även skolan behöver lugn och ro. Det är inte rimligt att barnen i Sorunda och Stora Vika ska behöva gå i tre olika skolor under grundskoletiden. Inga mer omorganisationer. Vi behöver långsiktiga stabila lösningar, inte kortsiktiga hafsverk.

Från en desperat pappa till en tonåring med särskilda behov som trivs jättebra i Sunnerbyskolan.

Ulf Klernäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel