Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koncentrerat när bilarna bytte sida

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Den 3 september 1967 skedde högertrafikomläggningen i Sverige. I Nynäshamn jobbades det för fullt inför den så kallade Dagen H.

Annons

Klockan 05 på söndagsmorgonen den 3 september 1967 var det dags. All fordonstrafik och alla cyklister skulle hädanefter använda det högra körfältet på vägar med dubbelriktad trafik, och hålla till höger vid mötande trafik på enfiliga vägar.

I Nynäshamn jobbade man under sommaren med omläggningar av gatukorsningar inför ”Dagen H”. Skolbarnen lärde sig om högertrafiken i skolan och det anordnades studiecirklar där alla var välkomna att förbereda sig.

Under Dagen H var det ett stort polispådrag i Nynäshamn, för att på bästa sätt hjälpa bilisterna att ta de första stegen ut i högertrafik. Även frivilliga vägledare, i form av både högstadieelever och olika föreningar som utbildat sig med en vägledarkurs, fanns på plats.

Trafikolyckorna i hela Sverige hade varit färre än en vanlig kväll dagen innan, och endast en olycka skedde i Nynäshamnstrakten under den mycket koncentrerade första dagen. De flesta bilister var ute och åkte för att prova på hur det skulle vara, och barnen ombads att gå i stället för att cykla till skolan.

Den första ”högertrafikolyckan” skedde i korsningen Södertäljevägen-Muskövägen-Nynäsvägen (alltså det redan tidigare ganska olycksdrabbade ”Ösmokorset”) när en bil körde in i en framförvarande bil som hade stannat för att släppa fram trafiken i korsningen.

Andra händelser 1967

I Stockholms län var 188 700 män och 88 700 kvinnor yrkesverksamma.

Gröndalshallen öppnade, med en högtidlig invigning den 17 december.

NIF Bandy bjöd för första gången in till dambandy. Ett tiotal kvinnor dök upp, vilket innebar en fortsättning på dambandyn.

Musiken stod i centrum när Gröndalsskolan blev bestulen på fem bandspelare, trots att det även fanns filmprojektorer och tv-apparater i samma rum.

Nynäshamnarna såg färg-tv för första gången. Det visades ett kort klipp på Nynäs Foto-Radio-Tv på Stadshusplatsen i augusti 1967.