Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstföreningen besökte Stockholms stadsmuseum

20 medlemmar i Nynäshamns konstförening besökte Stockholms stadsmuseum.

Anmäl text- och faktafel

Nynäshamns Konstförening startade höstens konstresor torsdagen den 1 augusti med Stockholms stadsmuseum som mål. Dagens värdar var Myril Malmström Bengtsson och Lena Håkansson.

Efter att ha varit stängt i fyra år för renovering så var vi mycket nyfikna på resultatet och det skulle enligt DN även ha berikats med mer konst! Perfekt, tyckte 20 deltagare, som samlats i tågets sista vagn och som första stopp tog en fika på Café Chic vid Mariatorget.

Sedan promenerade vi mot Slussen och Ryssgården, där Nicodemus Tessin den äldre ritade det imponerande vackra palatset, som är Stockholms äldsta egna hus och sedan invigningen 1683 alltid inrymt offentlig verksamhet. Varför heter platsen Ryssgården? Innan huset byggdes var det de ryska köpmännens egna handelsplats med bland annat 74 bodar, bastu och kyrka.

Muséets borggård har fått en ny gestaltning av konstnären Kajsa Pettersson, där man kan se stenläggningen likt en pixlad vattenspegel. Entrén är också en skönhetsupplevelse med det vackra centrala trapphuset. Och vad väntade där?

Jo, självaste S:t Erik som på en film vandrade genom Stockholms historia från "Kungens stad" 1527 till dagens "Stad i världen". Således 500 år som börjar med krig, häxprocesser, fattigdom och välgörenhet men som utvecklas från en liten smutsig plats i Europas periferi till en storstad med varuhus, tunnelbana och välstånd.

Muséet, som har gratis inträde, bjöd även på en guidning, där Sara visade oss runt till återskapade miljöer, som änkan Bökmans sovrum, krukmakaren Michells verkstad, ett teaterrum med Emili Högqvist och Jenny Lind. Dessutom fanns palatset Makalös, som under 200 år paraderade i Kungsträdgården innan det brann ner 1825. Här är det förstås i en modell tillsammans med en del inredningsdetaljer och möbler från den tidens palats. En enorm skillnad mot de interiörer från fattigas eller för den delen även medelklassens bostäder som finns förevisade.

Ett av muséets 31 rum har helt inretts med målningar från golv till tak. Alla med Stockholmsmotiv och både mer eller mindre kända konstnärer har fått plats. Guidningen var mycket bra och vi fick alla en liten hörsnäcka, som gjorde att allt Sara berättade kunde höras. Vi hann också med att på egen hand vandra runt i våningarnas olika rum innan vi sa hejdå till Stockholm historia. Jag kan lova att det finns oerhört mycket att se och uppleva. Nästa anhalt var en kinarestaurang där vi blev mer eller mindre nöjda med köket, men vi hade trevlig samvaro runt bordet, vilket är det viktigaste. Därefter skildes vi åt för hemfärd till Nynäs eller kanske fortsatta äventyr i Stockholm?

Nästa konstresa blir torsdagen den 5 september. Kolla i Nynäshamns Posten vad det blir för mål! Vi ses!

Myril Malmström Bengtsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel