Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstföreningen i Nynäshamn åkte till Sven Harrys konstmuseum

Nynäshamns konstförening genomförde en lyckad resa till Sven Harrys konstmuseum.

Anmäl text- och faktafel

Alla Konstvänner som läser NP vet att en konstresa anordnas första torsdagen i månaden. Annonseras alltid i NP några dagar innan. Vi tar då 10-tåget till någon intressant utställning.

Denna gång gick färden till Sven Harrys konstmuseum vid Vasaparken i Stockholm. Där pågår en utställning (tom 17 feb) med konstnären Jenny Nyströms verk under hennes 91-åriga liv.. Hon föddes 1854 och dog 1946. Hon blev mest känd för att vara ”den svenska jultomtens mor”. Som Sveriges första illustratör var hon en pionjär som valde att bli familjeförsörjare i en tid när det fortfarande inte ansågs lämpligt att en gift kvinna i borgarklassen yrkesarbetade. Hon hann under sitt liv måla över 5000 julkort, illustrera 2000 bokomslag och 1450 illustrationer i tidningar. Dessutom 389 kalendrar.

Som 19-åring kom hon in på Konstakademin i Stockholm. Hennes målningar bedömdes vara så skickliga så hon som 27-åring tilldelades en kunglig guldmedalj och ett stipendium för fortsatta studier i Paris. Här arbetade hon tillsammans med en Karin, som senare blev känd som Carl Larssons fru och som då fick lägga sina penslar ”på hyllan”.

I utställningen på Sven-Harrys konstmuseum visas ca 100 verk av Jenny Nyström, allt från tiden på Akademien till några av hennes sista illustrationer. En del av verken har tidigare aldrig visats. Genom generösa inlån från privatpersoner har vi den unika möjligheten att få se dessa verk.

Vi var ett gäng på 14 konstintresserade vänner som njöt av nostalgi i form av vår barndoms julkort och kända illustrationer. Det vi inte visste så mycket om var Jenny Nyströms detaljrika oljemålningar. Hon var samtida med bland andra Anders Zorn och Carl Larsson

En fin torsdag med nya upplevelser. En ljuvlig måltid på italiensk restaurang fick avsluta dagen. Ser fram emot nästa Konstresa! Ryktet säger att det kan bli Liljevalchs Vårsalong, i mars.

Bim Spångberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel