Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisen inom SRV Återvinning fortsätter

Martina Mossberg (M), oppositionsråd i Haninge, har lagt fram ett förslag till Haninges fullmäktige att SRV-ledamoten Staffan Holmberg (S) ska entledigas. Hon menar att hovrättens friande av förre ordföranden Sven Gustafsson (M) visar att (S)-ledamöterna, som polisanmälde Gustafsson, inte agerat för företagets bästa.

SRV Återvinning ägs gemensamt av kommunerna Huddinge, Haninge, Salem, Botkyrka och Nynäshamn. Sedan 2014 har det varit turbulent i bolagets styrelse. Bakgrunden är att SRV sparkade, och sedermera polisanmälde, bolagets dåvarande vd, Robert Falck, på initiativ av förre ordföranden Sven Gustafsson (M).

De socialdemokratiska ledamöterna svarade med att anmäla Gustafsson. Den senare har friats både i tingsrätten och nu i hovrätten.

Hovrättens dom måste dock sägas ge båda sidor kritik för sitt agerande: Gustafsson för att han faktiskt inte säkerställde att alla ledamöter fått ett bra underlag, vilket strider mot aktiebolagslagen och (S)-ledamöterna för att de tycks ha försvårat kommunikationen i frågan, bland annat genom att i samlad trupp lämna ett mer informellt styrelsemöte där frågan skulle diskuteras muntligt.

Martina Mossberg uppmanar nu i en skrivelse kommunstyrelsen att föreslå Haninge kommuns fullmäktige att inte ge ledamoten Staffan Holmberg (S) fortsatt förtroende, ett tilltag som hon medger inte tillhör vanligheterna.

– Jag tycker att även Botkyrka kommun bör fundera över om deras ledamot i SRV, Birgitta Mörk, ska vara kvar. För det är uppenbart att de båda har varit väldigt drivande i detta. De har haft helt andra skäl än att jobba för bolagets bästa. Såna här saker löser man inte i en rättegång utan man sätter sig ner och diskuterar, säger hon.

Sven Gustafsson får ändå kritik för att han inte levt upp till aktiebolagslagen.

– Ja, hovrätten skriver det, men inte tingsrätten. Det är så att det faktiskt fanns ett informationsmöte som socialdemokraterna reste sig från och lämnade. Då tycker jag att Sven Gustafsson gjort vad han kan för att informera hela styrelsen.

Påverkar den här historien styrelsens möjligheter att arbeta på ett bra sätt?

– Ja, det är ju min uppfattning, men det finns olika bilder av det. Meeri Wasberg (S) sade på senaste kommunstyrelsemötet att hon hade hört att man hade ett mycket gott samarbete i SRV:s styrelse nu för tiden. Det är inte den bilden jag har fått när jag pratar med andra som sitter i styrelsen, säger Martina Mossberg.

Mossberg berättar att Wasberg och den styrande koalitionen i Haninge beslutade att ta upp skrivelsen för behandling på nästa kommunstyrelsemöte. Detta hålls efter SRV:s årsstämma den 14 april, vilket Mossberg anser är beklagligt.