Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungen och Silvia kom på besök

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

I augusti 1990 kantades vägen från Svandammsparken till centrum av folk när kungaparet var på besök. Men året bjöd också på svärta. Exiliraniern Karim Mohammedzadeh mördades på Fröjas väg – ett mord som än i dag inte är löst.

Annons

30-åriga Karim Mohammedzadeh hittades ihjälslagen i sin lägenhet på Fröjas väg i Nynäshamn den 2 april 1990. Hans vänner hade blivit oroliga och ringt en låssmed när de inte hört av honom på flera dagar.

Karim Mohammedzadeh var kurdisk motståndsman och hade skadad flytt från Iran till Sverige 1988. I Nynäshamn gick han nu Grundvux på gymnasiet.

Redan tidigt i utredningen kopplades Säkerhetspolisen in, för att undersöka om dådet kunde ha politiska motiv. Den vanliga polisutredningen fortsatte parallellt. Men ingen gärningsman kunde hittas. Det fanns dock ett spår som NP skrev om redan den 6 april. Vem var den jäktade, utländska man som hade åkt taxi från Domusparkeringen i Nynäshamn till Stockholms centralstation sent på kvällen måndagen den 2 april?

År 2003 kom SVT:s Uppdrag gransknings dokumentär ”I nationens intresse” med uppgifter om att Säpo hade undanhållit information som hade kunnat lösa mordet. Mannen i taxin skulle ha varit en iransk underrättelseagent, utsänd för att undanröja exiliranier i Sverige. Säpo hade avlyssnat mannen men sedan låtit honom lämna landet. Motivet till att man undanhöll information om den misstänkte mördaren skulle ha varit att undvika hämndaktioner från Iran.

Senare på året var tongångarna desto mer lättsamma i NP. Kungaparet skulle komma på besök den 24 augusti!

NP följde upp besöket med en rad artiklar inför. Bland annat en om 82-åriga Ingeborg Viberg som hade brevväxlat med kungen under 23 år. Nu satt hon på första parkett på Banantorget, och NP hade ordnat så att just hon fick kliva fram och ge en bukett blommor till kungen. Därför var rubriken på förstasidan i NP den 28 augusti ”Ingeborg fick träffa kungen”.

NP rapporterade om kungabesöket över elva sidor. Det blev precis den solskensdag med vajande flaggor som många hade hoppats på, skriver NP. Kungaparet fick bland annat stifta bekantskap med Landsort, Strandvägen, centrala Nynäshamn, Teli, Sorunda med Sorunda kyrka, och Fagerviksskolan med organisationen Barnens regnskog. Vid Fagerviksskolan skrev de sina namn på Barnens regnskogs flagga och vid Oscarsberget namnteckningarna som sedan skulle huggas in i berget bredvid Oscar II:s.

Det var första gången sedan 1903 som en svensk monark besökte Nynäshamn, men som NP skrev; kungen fick ursäkta, det var drottning Silvia som drog mest uppmärksamhet till sig.

Fler nyheter från 1990

Industriprojektet NEX skrotades när statliga Vattenfall nobbade framtida el-leveranser.

1 500 namnunderskrifter samlades in mot planerna på en golfbana vid Norr Enby i Sorunda.

I april fick Nynäshamn en ny vänort: Liepaja i Lettland.

I juni anordnades musikfesten Lövstock för elfte gången, och Moaspelet – om författaren Moa Martinson – spelades för tredje och sista gången på Lövhagen. Moa skulle det här året ha fyllt 100 år.

Efter hyresförhandlingar mellan hyresgästföreningen och det kommunala Stiftelsen hyresbostäder beslutades om ett påslag på hyrorna med 32 procent.