Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kunglig glans på invigning

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

På Muskö invigs Älvsnabbenmonumentet med kunglig glans, i Nynäshamn tronar nu kyrkan på höjden alldeles ny och Toröborna får äntligen en broförbindelse. 1930 var de stora invigningarnas år.

Annons

1930 blåser nationalistiska vindar. Utanför Muskö invigs till exempel den 15 juni under pompa och ståt monumentet på Älvsnabben, nästan exakt 300 år efter att Gustav II Adolf gav sig av därifrån mot Tyskland och det 30-åriga kriget. Naturhamnen som har varit den svenska flottans bas sedan 1500-talet, skulle nu äras.

NP har reporter på plats när kronprins Gustav Adolf och kronprinsessan Louise kliver ur sitt fartyg och går upp mot monumentet. Det är mängder av folk. ”Alla” är där: ”Ingenjör Kreugers” motorbåtar har tagit ut ett femtiotal passagerare, Sven Jerring sänder radio och generalkonsul A. A:son Johnson är en av alla dignitärer som går iland på de tillfälligt uppsatta bryggorna. 600 personer har åkt ett extrainsatt tåg till Ösmo och tagit sig vidare ut till invigningen. Torpedkryssare och jagare visar upp sig, och kustflottan och Älvsnabbenbatteriet skjuter salut. ”Nio flygmaskiner brummade i den solmättade luften. // ... och under vattnet gledo undervattensbåtarna”, skriver NP.

Efter invigningen var de kungliga inbjudna på te hos godsägare Malmborg på Arbottna. Under färden dit kantades vägen av Muskös barn med blommor och flaggor i händerna.

Andra nyheter från 1930

Nynäshamns kyrka invigs 21 december – äntligen hade Nynäshamn en egen kyrka efter årtionden av pengainsamlingar och hårt jobb. Två biskopar invigde ”helgedomen på höjden”.

Tidningen, som kommer ut på fredagar i vanliga fall, hade en extrautgivning på julafton (en onsdag) för att hinna berätta om invigningen före jul.

Torö- och Oxnöborna fick äntligen en broförbindelse till fastlandet när Tottnäsbron invigdes hösten 1930. Färjekarlen G.A. Holmstedter hade under åtta års tid färjat folk över Tottnäs sund – dag och natt – och tidningen räknade ut att han ungefär hade kört aktningsvärda 7 300 turer fram och tillbaka per år!

Den 5 oktober återinvigdes Torö kyrka efter renovering.

NP:s upplaga var 1 350 ex, varav 600-700 säljs av tidningspojkar.

Vid valet i Tyskland fick det nazistiska partiet Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet 18,3 procent av rösterna mot tidigare 2,6.