Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkans nyår firades med jublande musik

I Ösmo kyrka bjöds det på musik både lördagen den 30 november och på söndagen den 1 december.

På lördagen den 30 november firades kyrkoårets nyårsafton med en storslagen konsert i Ösmo kyrka. Medverkande i konserten var Ösmo-Torö kyrkokör med solister samt Haninge Sinfonietta.

Solister var Agnes Lindberg, sopran, Katarina Rudérus, mezzosopran, Olle Lindberg, tenor och Filip Hamber, bas. Vid orgeln Johan Lindström. Dirigent Unni Eriksdotter.

Musiken som framfördes var “Nun komm, der Heiden Heiland”, ett kantat av Bach. “Lobet den herrn alle Heiden”, en motett av Bach med text ur psaltaren 117, vers 1-2, “Prisa Herren alla folk, lova honom alla länder ... ”. Så följde “Gloria” av Vivaldi. “Gloria in excelsis Deo”, ära vare Gud i höjden och frid på jorden, åt människor som har hans välbehag.

Vi ger vår stora uppskattning till alla körsångare, solister och musiker för detta fina framförande av ett så stort verk. Ösmo-Torö kyrkokör blir bara bättre och bättre, det bara är så! Solisterna är helt enastående.

Vi som kommer till kyrkan och upplever allt detta, vet vi egentligen hur mycket arbete som ligger bakom? Vi kommer till kyrkan och bara njuter. När vi lämnar kyrkan är hela kroppen och själen fyllda av mäktiga toner från instrument och klara fina röster, vilket vi tar med oss ända hem. Stort tack till dirigenter och körledare!

Dagen därpå var det första advent.

Vi begav oss till kyrkan och högmässan klockan elva. Första advent har för mig personligen alltid varit något “viktigt”. Genom åren har man på något vis varit “bekväm” och stannat hemma vid några tillfällen på första advent.

Då jag själv var körsångare, var det en självklarhet att vara med i kyrkan på första advent. I år bestämde jag mig för att “nu ska det bli av”.

Den mäktiga “Bereden väg för Herran”, inledde som vanligt högmässan på första advent. De små flickorna i barnkören Vox Nova med Katarina Rudérus som ledare, sjöng några sånger med anspelning på advent. De var så tilldragande att de får applåder av kyrkobesökarna, det var fint.

Kyrkokören med ackompanjerande brasskvintett, bjöd på sig själva och sin proffsighet under ledning av Unni Eriksdotter. Predikan hölls av kyrkoherde Mourath, som även inbjöd kyrkobesökarna till nattvardsgång. Denna var mycket välbesökt.

Högmässan avslutades med att församlingen tillsammans med kyrkokören sjöng “Gå Sion din konung att möta”. också den en psalm som tillhör advent.

Det var i år en stämningsfull och vacker första söndagen i Advent. Snön låg vit och glänsande i solskenet och man tyckte att allt var fulländat.

Anna Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel