Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låg trovärdighet när Ek skriver om landsbygdsutskottet

Replik till Catrine Ek (MP) angående landsbygdsutskottets arbete, NP 3/3

Det är underhållande, men samtidigt sorgligt, att läsa Catrine Eks debattinlägg om landsbygdsutskottet, dess verksamhet och eventuella framtid. Det är många påståenden som här staplas på varandra på ett förskönande sätt, lite påminnande om Kejsarens nya kläder. I princip är det enda som tangerar verkligheten, konstaterandet att ett landsbygdsprogram inte var rätt väg att gå, samt att inte mycket har hänt hittills.

Det är tyvärr svårt att följa med i Catrines svängar, men Miljöpartiet är inte ett parti som alla andra och använder ofta andra vägar och annan retorik än den som förstås av alla. Här påstås att landsbygdsprogrammet inte har lags ner när det faktiskt är så det är, efter att utskottet konstaterat att det nog skulle bli ett slag i luften och att det var bättre att beakta landsbygden i översiktsplaneringen.

Egentligen var så, att enbart något enstaka av dessa möten gav något alls, flera hade obefintligt med deltagare och någon verklig analys blev aldrig av.

Vidare utmålas de så kallade framtidsverkstäderna som genomfördes i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet på ett tiotal platser i kommunen, mer eller mindre som en succé. Egentligen var så, att enbart något enstaka av dessa möten gav något alls, flera hade obefintligt med deltagare och någon verklig analys blev aldrig av.

Som en av de saker som påstås ha kommit ut av dessa möten framhåller Catrine utbyggnad av fiber på landsbygden och att landsbygdsutskottet skulle ha något att göra med att kommersiella aktörer nu börjar komma igång med fiberutbyggnad på landsorten. Sanningen är ju att utskottet inte har lyckats få till stånd en enda meter fiber, men råkade ha turen att kommunens landsbygdsutvecklare blev kontaktad av den kommersiella aktören som ville ha stöd från landsbygdsutskottets ledamöter i samband med säljmöten i Sorunda.

Då jag själv utan särskild framgång lyft bredbandsfrågan som avgörande vid varje möte utskottet har haft under 2015 och 2016, ställde även jag upp på det första mötet, då jag anser att fiberfrågan är avgörande för landsbygdens utveckling. Som jag har skrivit i NP tidigare i samband med att vi moderater lämnade landsbygdsutskottet, så var det en frukt av vår duktiga landsbygdsutvecklares arbete och att utskottet i sig faktiskt inte presterat något väsentligt.

Det nuvarande styret i Nynäshamn, där Catrine Ek och Miljöpartiet ingår, har under de två år som gått sedan man bildade sin treklöver, gjort ett enda påtagligt politiskt avtryck på landsbygden och det består i nedläggningen av skolan i Stora Vika, samt den nu aviserade stängningen av skolan i Fagervik.

Det nuvarande styret i Nynäshamn, där Catrine Ek och Miljöpartiet ingår, har under de två år som gått sedan man bildade sin treklöver, gjort ett enda påtagligt politiskt avtryck på landsbygden och det består i nedläggningen av skolan i Stora Vika, samt den nu aviserade stängningen av skolan i Fagervik.

Du avslutar sedan ditt debattinlägg med att ni har beslutat att bjuda in Centerpartiet och Pensionärspartiet att ersätta oss moderater i utskottet. Ytterligare ett påstående som utgör ännu en svårbegriplig dimridå. Du vet ju att Centerpartiet tillsammans med oss moderater och Kristdemokraterna utgör Borgerlig allians för Nynäshamn och att vi där trivs väldigt bra tillsammans och därmed försöker att agera gemensamt för hela kommunens bästa, vilket vi inte anser sker bäst genom fler politiska ”diskussionsklubbar”. Dessutom vet du ju faktiskt, att du redan har frågat Centerpartiet och dessutom fått svar för tre veckor sedan, att (C) inte är intresserat, vilket inte direkt ökar trovärdigheten i inlägget.

Harry Bouveng, oppositionsråd (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel