Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lasse-Maja – en kändis i samhällets utkant

De flesta har nog hört namnet Lasse-Maja. Kanske i kombination med orden stortjuv och kvinnokläder. Men vem var han? Lars Ericsson Wolke, författare, militärhistoriker och professor vid Försvarshögskolan, gästade Nynäshamns släktforskarförening för att berätta.

Anmäl text- och faktafel

Som vanligt inom släktforskningen får man alltid reda på mer om en person som har begått brott, sa Lars Ericsson Wolke inledningsvis. Och när det gäller Lasse-Maja finns det mycket att hitta. Wolke har följt Lasse-Maja i historiska källor som kyrkböcker, fångrullor och domböcker, bland annat för att jämföra med de memoarer som huvudpersonen själv gav ut 1838-1839. Hans bok om denna kändis i samhällets utkant ”Lasse-Maja: stortjuven som blev författare och legend”, kom 2017.

Lasse-Maja föddes som Lars Larsson Molin år 1785, som son till en sockenskräddare i Ramsbergs socken i Västmanland. Hans brottsliga bana började i tonåren när han stal pengar från sina föräldrar. Han rymde först hem till sin kusin Maja – därav ”artistnamnet” senare – som inte bodde långt därifrån. De två tonåringarna rymde sedan tillsammans och tog tjänst som pigor. Det var första gången Lasse klädde sig i kvinnokläder.

Lasse-Majas memoarer blev vitt spridda redan när de kom. Det var en av de få böcker som fanns i stugorna hos vanligt folk, berättade Lars Ericsson Wolke.

–Det var spännande berättelser om inbrott på herrgårdar och gårdar, som inte följer någon kronologi, utan som från början säkert var muntligt berättade historier som någon skrev ner åt honom. Han kunde med all säkerhet inte läsa och skriva själv.

Händelserna i boken kan hittas i källmaterialet. Lasse-Maja begår en mängd, ofta små, stölder men också kyrkstölder, och förekommer ofta i domböckerna. Kyrkstöld är ett allvarligt brott som ger livstids straffarbete, vilket han också döms till. Han rymmer ofta under sin brottskarriär och lyckas faktiskt rymma två gånger från Örebro slotts fångkällare.

Han bor flera perioder i Stockholm, bland annat hos en ”Lisette”. Han vistas också till exempel på Ekensbergs värdshus i Gröndal. Med Stockholm som bas beger han sig ut på stöldturnéer, klädd i kvinnokläder, tillsammans med andra kriminella.

–I memoarerna hintar han ibland om att han tycker om att ha kvinnokläder och många har spekulerat om hans läggning, men det kan förstås aldrig veta något om. Vad vi vet är att han långa perioder tar tjänst som piga utan att stjäla något, berättade Lars Ericson Wolke.

Lasse-Maja överlever 25 år på Karlstens fästning i Marstrand. Sommargästerna från Göteborg betalade gärna för att titta på fångarna.

–Förmodligen berättar han historierna från sitt liv för dem.

Innan Lasse-Maja benådas av kung Karl XIV Johan 1838 lyckas han också rymma en gång från Karlstens fästning. Genom att helt sonika gå ut genom portarna – i kvinnokläder.

Lars Larsson Molin dog i Arboga 1845. På hans födelseort Ramsberg finns en minnessten med orden: ”I Ramsberg hans vagga. I Arboga hans grav. I rättsprotokollen hans minne”.

Helene Skoglund/Nynäshamns släktforskarförening

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel