Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt gymnasiet profilera sig mot varvsindustrin – det saknas fartygselektriker, aluminiumsvetsare och ytbehandlare

Nynäshamn har i dag en gymnasieskola som med sin profillöshet tappar i konkurrenskraft för varje läsår som passerar, framhåller Micael Kaarlenkaski, produktionschef på MVAB och fullmäktigekandidat för Sorundanet Nynäshamns kommunparti.

Dryga 20 år har nu passerat sedan riksdagen avvecklade Ostkustens marinbas eller mer vardagligt talat – Musköbasen. Men nu händer det saker, till årsskiftet ökar antalet arbetstillfällen med inte mindre än 120-150 stycken i och omkring berganläggningen. Under åren har viss civil verksamhet vuxit fram på området, inte minst Muskövarvet AB som startades av tre eldsjälar, före detta anställda i berget.

Varvet, MVAB, köptes vid förra årsskiftet upp av SAAB som redan sedan tidigare driver varvsverksamhet inne i berget. SAAB – med Wallenberg i toppen – är proaktivt, man vill finnas där expansion sker varför MVAB högst troligt blir en alldeles lysande affär för dem.

Med Norviks hamns tillkomst blir det än mer verksamhet kring sjöfart, fartyg med mera i vår kommuns omedelbara närhet. Lägg där till redan befintliga verksamheter såsom Torö varv, Wik Inn, MVAB, SAAB Kockums med fler. Varvsverksamheten är och förblir en viktig del av näringslivet i vår kommun.

I dag går varven för högtryck men lider likt andra branscher av det stora problemet med att hitta medarbetare med rätt kompetens. MVAB kan dessutom inte hyra in arbetskraft från utlandet då verksamheten bedrivs inne på militärt skyddsområde.

Det behövs nya kompetenta yrkesmän och yrkeskvinnor! Det saknas fartygselektriker, aluminiumsvetsare, ytbehandlare, meckar, produktionsingenjörer med flera.

Vårt gymnasium skulle kunna fylla en viktig roll och i samarbete med vårt näringsliv profilera sig gentemot varvsindustrin.

Kan vi få stöd för detta förslag av er övriga i fullmäktige?

Micael Kaarlenkaski, produktionschef MVAB

Fullmäktigekandidat för Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel