Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Låt inte julen handla om klappar"

 
NP:s ung-redaktion
Visa alla artiklar

Varför firar vi jul egentligen? Jo, för att fira Jesu födelse. Fast är det verkligen det vi firar? Nej, det skulle inte jag säga. De flesta i Sverige verkar fira jul för att det är något man ska göra.

Julen är något man ska tycka om. Som familj ska man samlas, man ska titta på Kalle Anka, man ska äta god och mycket mat. Man ska köpa presenter och få presenter. Allt detta ska man göra, men varför? Finns det någon anledning till att fira jul egentligen, om man inte är kristen?

Många tycker väldigt mycket om julen eftersom det är högtiden då man får presenter. Men är det verkligen så roligt att få en present bara för att man ska få det. Jag själv skulle mycket hellre vilja ha en present när någon faktiskt vill ge mig någonting, inte bara för att samhället uppmanar en att köpa presenter att ge bort.

Det finns faktiskt de som tycker att det är jättejobbigt att köpa julklappar, antingen för att de inte har tillräckligt med pengar eller för att de är rädda att göra någon besviken. Man vet ju inte alltid vad alla önskar sig.

Om man ska ge bort presenter till varandra så tycker jag att det är omtanken som räknas. Det skulle alla behöva få lära sig, speciellt barn eftersom det oftast är barnen som jämför sina julklappar för att se vem som fått flest och dyrast. Detta skapar också ett obehag kring julen för vissa.

Själv tycker jag att julen inte ska handla om att ge eller få presenter. Jag vill att den ska handla om att umgås med personer man tycker om, oavsett om det är familj eller inte. Tänk inte alltid på vad man ska göra.

Emmyline Rundberg