Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal (SD)-politiker sprider antisemitism

Kommunpolitikern Urban Medin (SD) har under en längre tid delat, gillat och kommenterat inlägg från kända antisemitiska sidor och personer på Facebook. Han säger dock att han inte har antisemitiska åsikter.

Annons

Urban Medin (SD) är ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Nynäshamns kommun. I cirka ett och ett halvt år har han delat, gillat och kommenterat antisemitiska grupper och sidor på sin Facebook.

– Han delar mycket konspiratoriska och antisemitiska saker på Facebook. Han lutar sig mot teorier om att judar styr världen genom banker och medier, säger Jonathan Leman på tidskriften Expo.

Expo har lång erfarenhet av att granska, analysera och upplysa om rasistiska och intoleranta grupper och personer.

– Jag brukar kalla det konspirationism; i denna miljö tror man att oavsett om det handlar om ekonomin, vaccin eller andra världskriget så finns det alltid en annan sanning än den som det berättas om i media. Och oftast så är judarna i centrum bakom konspirationen. Det är i grunden samma teorier som 30-talets idéer om ”världsjudendom”.

Vad kan du utläsa av Urban Medins Facebooksida?

– Att han är uppenbart intresserad av antisemitism. Han delar texter och radioprogram från bland annat Carl Norberg, Vaken.se och Nordfront samt tycks sympatisera med Partiet de Fria. Han har kontakt med många antisemiter på Facebook och ger stöd åt deras teorier, säger Jonathan Leman.

Partiet de Fria är ett politiskt parti som i riksdagsvalet 2014 fick 500 röster. På internet finns det dock betydligt fler som sympatiserar med partiet, då de har cirka 8 000 följare på Facebook.

Carl Norberg är partiledare för Partiet de Fria, eller huvudupplysare som partiet självt kallar sin ledare.

– Jag röstade på Sverigedemokraterna i kommunvalet för att de är för direkt demokrati, men jag sympatiserar med Partiet de Fria när det gäller riksdagen för deras ekonomiska tankesätt, säger Urban Medin.

Hur ser du på det ekonomiska systemet?

– Ekonomin har totalt rasat, penningsystemet är totalt slut. Dollarn och aktierna kommer totalt att rasa, och jag tror det sker redan innan den sista augusti. Ansvaret bär bankeliten, det är tre procent som äger allting, resten är fattiga och bär skulder.

Hur ser du på andra världskriget?

– Jag ser det som att det skapades av de som skapade banksystemen. Ta bara alla krig i Nordafrika, det var bra där så länge det fanns någon som kunde hålla koll på människorna. USA har förstört allt och de borde ta emot alla flyktingar.

Vilka låg bakom andra världskriget?

– Hitler var ju hemsk. Men den som startade upp det för att Hitler skulle fortsätta var väl USA.

Röster på nätet säger att Tyskland blomstrade under andra världskriget, hur ser du på det?

– Det gjorde det till en början tills det gick åt helvete, det måste man ju erkänna. Folk hade det jättedåligt innan men sen lyftes Tyskland tack vare Hitler.

Är det rättvist att säga att Tyskland blomstrade när sex miljoner judar blev dödade?

– Inte ur den aspekten nej, men folk fick det ju bra efter. Även Sverige blomstrade.

Du skulle inte säga att du är antisemitisk?

– Nej, absolut inte!

– Jag är ju inte rasist. Jag har jättemycket kompisar som har alla hudfärger och som är bögar.

Urban Medin säger att han inte tycker att det är problematiskt att dela antisemitiska sidor, utan att han gör det för sin egen skull, för att han ska komma ihåg att läsa allt.

– Jag läser mycket för att lära mig så mycket som möjligt, och jag stänger inte ute någon grupp. Jag håller inte med om allt jag delar, men ibland säger de bra saker. Jag delar även till exempel Expressen och Aftonbladet fast jag inte gillar dem.

Du tycker inte att det är problematiskt att du som förtroendevald politiker delar antisemitiska sidor?

– Nej, jag har ju förklarat varför jag gör det. Jag stänger aldrig ute en grupp.

Andra världskriget

När Adolf Hitler och nazisterna kom till makten i Tyskland 1933 avskaffades demokratin. Olika grupper i samhället – särskilt judar – förföljdes systematiskt.

Andra världskriget utbröt till följd av att Tyskland 1939 invaderade Polen, efter en överenskommelse med Sovjetunionen.

USA kom med i kriget i slutet av 1941, efter att ha attackerats av Japan, som var bundsförvant till Tyskland.

Annons