Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lurade till sig bidrag för nästan 800 000 kronor – måste betala tillbaka allt

En man som är skriven i Nynäshamns kommun måste betala tillbaka 768 330 kronor till Försäkringskassan. Han har fått både sjukersättning och bostadsbidrag – trots att han är bosatt i Irak.

399 900 kronor i sjukersättning, 116 200 kronor i bostadsbidrag och 164 230 kronor i bostadstillägg. Det har en man som har sin adress i Nynäshamns kommun kunnat kassera in under de senaste fem åren.

Nu har Försäkringskassan beslutat att mannen ska betala tillbaka hela summan. Eftersom han inte längre är stadigvarande bosatt i Sverige och därför inte omfattas av det svenska socialförsäkringssystemet.

Mannen – som har både ett irakiskt pass och ett svenskt så kallat främlingspass – har sedan 2012 tillbringat det mesta av sin tid i Irak. När personer som får medel ur socialförsäkringssystemet flyttar från Sverige är de skyldiga att anmäla detta till Försäkringskassan. Någon sådan anmälan har mannen inte gjort.

Vid åtminstone tre tillfällen har mannen gjort ansökningar till Försäkringskassan där han "på heder och samvete", som det står, intygat att han ska meddela myndigheten om förändringar som påverkar hans rätt till bidragen. Men detta har han struntat i.

Bidragsfusket kunde uppdagas efter kontakter mellan gränspolisen, Migrationsverket och Försäkringskassan.