Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Ersätt baracklösningar med permanenta och ändamålsenliga skollokaler

Personal, barn och föräldrar måste kunna lita på att skollokalerna i Nynäshamns kommun fungerar och ger möjligheter för att våra elever ska kunna tillgodogöra sig utbildningen och komma ut starka i vuxenlivet. Det är dags för förändring, och slut på alla lappningar och lagningar.

Vi har under flera år kunnat läsa nyheter om fuktskador, dyra baracklösningar, evakueringar och stängda skolor. Elever som tvingas flytta till andra skolor, och några till andra kommuner. Föräldrar i Nynäshamns tätort erbjuds förskoleplatser i Stora Vika eller Segersäng för att det är fullt i tätorten. Det saknas fortfarande en plan för hur detta ska lösas.

Läs också: 15 miljoner extra behövs för att bygga ut Gröndalsskolan – nödvändigt när Humlegårdsskolan rivs

Vi i Alliansen har sedan länge sagt att det behövs en plan som tas fram i samtal med både styrande politiker och opposition. Detta för att den ska hålla över mandatperioderna, oavsett vilka som har den politiska majoriteten och så att förvaltningarna vet prioriteringarna för en lång tid framöver. Vi la förslag om en sådan plan redan i januari 2016 och har även skrivit en motion om både själva planeringen, och nyligen även en med förslag om hur vi på ett mer kostnadseffektivt och snabbare sätt ska kunna åstadkomma de byggnationer som verksamheterna behöver.

Men det händer ytterst lite. Stora delar av Tallbackaskolan är till exempel avstängd, och flytten av gymnasiesärskolan är osäker.

Men det händer ytterst lite. Stora delar av Tallbackaskolan är till exempel avstängd, och flytten av gymnasiesärskolan är osäker. Under mer än ett år har det tagits fram en mängd olika kostnadsförslag på vad det skulle kosta att iordningställa delar av gymnasiet för gymnasiesärskolan. Summorna har pendlat mellan 3 och 20 miljoner. Men det finns inte ett öre budgeterat för att iordningställa lokalerna. Samtidigt tvingas verksamheten kvar i trånga lokaler, med endast en toalett. För en mycket utsatt grupp elever, och personal, är det en ohållbar situation.

När styrande socialdemokrater stolt pratar om att de ”satsar på skolan” ska vi vara medvetna om att det så kallade ”investeringsråd” som nu har tagit fram dessa ”satsningar”, alltså helt glömt bort bland annat gymnasiesärskolan. De budgeterade även 25 miljoner för tillbyggnad av Gröndalsskolan, för att kunna ta emot Humlegårdsskolans elever, men den siffran har två månader senare växt till 40 miljoner.

Läs också: Våra två huvudområden för skolan bör vara mobbning och skolnärvaro

Det var bråttom att visa upp satsningar i budgeten inför valårets början. Men det var mest siffror tagna ur luften. Man undrar om det över huvud taget sker samtal mellan styrande politik och förvaltningarna?

Det är i Socialdemokraternas ostrukturerade styre som det gång på gång dyker upp dessa tecken på att bollar tappas, och där verksamheterna konstant måste jobba i uppförsbacke.

Personal, barn och föräldrar måste kunna lita på att skollokalerna fungerar, underhålls och att de erbjuder en bra arbetsmiljö och möjligheter till en modern undervisning. Vi tror att det är nyckeln för att skapa en god arbetsmiljö som lockar personal att komma hit, och stanna. Vi tror att det är nyckeln för att våra elever ska kunna tillgodogöra sig utbildningen och komma ut starka i vuxenlivet. Vi tror att det är nyckeln för att fler föräldrar ska vilja flytta hit med sina barn, och stanna i kommunen.

Det skulle kunna minska lokalkostnaderna för dessa verksamheter med två tredjedelar. Det är både kostnadseffektivt och resultatinriktat

Vi vill ersätta de dyra baracklösningarna med permanenta och ändamålsenliga lokaler. Det skulle kunna minska lokalkostnaderna för dessa verksamheter med två tredjedelar. Det är både kostnadseffektivt och resultatinriktat. Det är ansvarsfullt hanterande av våra gemensamma skattemedel. De pengar som blir över, och det rör sig om åtskilliga miljoner, hade till exempel kunnat täcka de påtvingade besparingar som S-budgeten nu lagt som en våt filt över verksamheterna, och som även tvingar fram uppsägningar på bred front.

Så en plan för skollokalerna och tydligare styrning, ligger högt på prioriteringslistan när vi fått det maktskifte som Nynäshamns kommun så väl behöver. Någon gång får det faktiskt vara nog. Det är dags för förändring.

Marcus Svinhufvud (M)

Gruppledare i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel