Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M om behovet av nya förskolor: "Det finns inga ursäkter för dålig planering"

Svar till Johan Augustsson (S) om långsiktig strategi för kommunensförskolor och skolor.

Johan, det är mycket intressant att läsa ditt svar som på många sätt faktiskt bekräftar precis det jag sagt om er bristande planering och styrning av den här kommunen. Jag känner dock att jag behöver kommentera några saker.

Det var inte något politiskt parti som uppskattade besparingen som görs om man beställer två förskolor samtidigt. Det var professionen, som även informerade oss om att en återremiss skulle fördröja och fördyra processen. Jag var tydlig i nämnden med att vi ville genomföra byggnationen. Men jag fyllde även på att det gick att se att er uteblivna planering nu kostar skattebetalarna stora summor pengar. Jag skrev det även tydligt i vårt särskilda uttalande som bifogades mötesprotokollet som du justerade, så det kan knappast ha kommit som en nyhet när du läste min artikel i NP.

De sex miljoner som är budgeterade för ”oförutsedda utgifter” är ju tillför om det blir förseningar eller fördyringar som man inte kunde räkna med. Till exempel att leveranser försenas, eller att markförberedelserna kräver merjobb än beräknat. De pengarna ska ju inte budgeteras för att täcka er dåliga planering. Det är enligt mig synnerligen förutsedda utgifter!

Nynäshamns kommun har ett stort antal dyra hyrbaracker, där det borde finnas riktiga lokaler, så jag kan inte förstå hur du kan mena att det finnsrisk att vi ”bygger för fort”? Självklart innefattar den plan som jag efterlyser, även att ersätta temporära dyra baracker med riktiga förskolor.

Jag måste även kommentera ditt uttalande om barackerna. Hyrbaracker är alltid dyrare. Den senaste som nämnden beslutade om kostar 3,7 miljoner per åri fem år. Sen minskar kostnaderna per år om man väljer att ha barackerna stående ännu längre. Men de är inte avsedda för det, och räknar man på 40 årsbarackanvändning så är det rejält dyrare. Faktum är ju att vi för den nya förskolan på Nickstahöjden, trots kapitalkostnaderna, är nere på cirka en miljon per år, i 40 år. Det är även ett faktum att kommunen efter dessa 40 år har en fastighet med ett värde, som troligtvis ökat, och kapitalkostnaderna ärdessutom betalda. Det är även en betydligt bättre lokal för verksamheten än de tillfälliga barackerna. Det finns ingen ursäkt för att använda baracker, om det inte handlar om en kort period under en ombyggnad eller renovering. Det finns heller ingen ursäkt för dålig planering.

Att som du säger ”undersöka om möjlighet finns att samutnyttja fastigheten” är förstås bra och kan vara en del av underlaget för en plan, men det är inte samma sak som en plan. Vi har tydligt beskrivit i nämnden, i skriftliga yttranden och i artikelform vad som behövs göras. Men det ignoreras. Det blir alltmer tydligt att ni hade behövt ha med Alliansen i samtalen om långsiktig planering av våra skolor och förskolor. Mitt erbjudande om att hjälpa till med planeringen står dock fast, och när vi tar över makten efter valet så kommer jag att bjuda in er till samtal, för det är viktigt att långsiktiga planer är brett förankrade och överlever valrörelser. Det är ansvarsfull politik och styrning. Men det är tydligt att ni inte är intresserade, utan vill fortsätta leka monopolpengar med skattemedel. Det spelar liksom ingen roll vilken socialdemokrat som sitter vid makten – fokus ligger på att försvara dålig planering, och släta över tidigare misstag. Men det finns inga godtagbara ursäkter för den situation vi sitter i nu med våra skolor och förskolor.

Vi är överens om två saker i din avslutning. Att tänka efter före är viktigt, men det betyder olika saker för oss. För mig är det att vara förberedd med en heltäckande strategi och plan, istället för att handfallet vänta vid sidan tills katastroflägen uppstår, som är er metod. Politik gör även mycketriktigt skillnad. Det är tydligt att Nynäshamns kommun inte har råd att fortsätta med er politik längre.

Marcus Svinhufvud (M), gruppledare barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel