Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M/S Azores – världens äldsta kryssningsbåt

Kryssningsfartyget M/S Azores lade till i Nynäshamn tidigare i veckan. Fartyget byggdes i Göteborg på 40-talet och var med i en dramatisk kollision utanför USA:s västkust 1956.

Annons

I tisdags, den 14 juli, anlöpte M/S Azores Nynäshamn för första, och enda gången, denna sommar.

Hon är världens äldsta motordrivna kryssningsfartyg som fortfarande är i bruk och anses av många vara ovanligt vacker. Med dagens mått är hon dessutom förhållandevis liten, endast 550 passagerare får plats ombord.

Azores har en gedigen historia med många namn- och hamnbyten bakom sig. Hon byggdes 1948 på Götaverken i Göteborg, för Amerikalinjen, och hette på den tiden M/S Stockholm.

Fartyget blev en världsnyhet 1956 när det kolliderade med den italienska Atlantångaren S/S Andrea Doria, utanför Nantucket, USA.

Det var tjock dimma och när fartygen upptäckte varandra var det försent. Stockholms stäv krossades men fartyget lyckades hålla sig flytande och ta sig till New York för egen maskin. Men Andrea Doria gick till botten. Drygt femtio personer omkom i olyckan.

Amerikansk domstol slog senare fast att det var den italienska kaptenen som orsakat olyckan genom att beordra en olämplig gir som stred mot sjöfartsreglerna.