Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målet för gymnasiebehörighet ska inte vara något annat än 100 procent

Marcus Svinhufvud (M) kommenterar Johan Augustssons (S) och Mikael Perssons (L) artikel om att fler ska bli gymnasiebehöriga i Nynäshamns skolor.

Vi har total samsyn när det gäller vikten av att lämna grundskolan med behörighet till gymnasiet, och jag tror att samtliga partier kan skriva under på det. Det är också positivt att sätta ambitiösa mål för detta.

Det som förvånar med utspelet av (S) och (L) är att de för bara några få veckor sedan klubbade igenom en verksamhetsplan för 2018, som är barn- och utbildningsförvaltningens viktigaste styrdokument. I denna verksamhetsplan finns listat ett antal fokusområden för just 2018-2021, men gymnasiebehörigheten nämns inte över huvud taget. Det finns även ett antal åtgärder som man tänker sig genomföra under 2018, men inte en enda av dessa åtgärder har som direkt syfte att öka gymnasiebehörigheten.

Det är också förvaltningschefen som har satt detta mål, som nu lyfts av styrande politiker. Något som inte ens omnämns i debattartikeln.

En ny förvaltningschef har anställts på barn- och utbildningsförvaltningen. Det är den fjärde på lika många år. Hon kommer in med en ny entusiasm och det är välkommet. Det är också förvaltningschefen som har satt detta mål, som nu lyfts av styrande politiker. Något som inte ens omnämns i debattartikeln. Ska man inte ära den som äras bör?

Utspelet är alltså taget helt ur luften, bara veckor efter att man har lagt upp sin plan för kommande period. Var finns den egentliga planeringen? Var finns strukturen i arbetet? Vad vill man egentligen? Vad blir nästa utspel? Ingen vet.

Det är bra med mål, men att politiken klubbar en plan med fokusområden för de närmaste fyra åren, för att sen plötsligt spela ut ett helt nytt mål, skapar enorma trovärdighetsproblem. Det är tyvärr inget annat än ren och skär populism.

Det är knappast rätt väg att redan nu säga till våra sjätteklassare – som kommer att lämna nian 2021 - att målet är att 8 procent av dem inte ska klara gymnasiebehörigheten.

Målet för gymnasiebehörighet ska inte heller vara något annat än 100 procent. Det är knappast rätt väg att redan nu säga till våra sjätteklassare – som kommer att lämna nian 2021 - att målet är att 8 procent av dem inte ska klara gymnasiebehörigheten. Det är måhända bättre än 18 procent, men det är ju helt nya barn varje år. Strävan måste alltid vara att ge alla barn optimala förutsättningar för lärande, och personalen de verktyg som de behöver för att kunna fokusera på undervisningen.

Alliansen i Nynäshamn, det vill säga M, KD och C, har identifierat fyra områden som vi tycker är viktigast att jobba hårt med framöver. Gymnasiebehörigheten är ett av de områdena, de andra är ökad skolnärvaro, nolltolerans mot mobbning, och en plan för skollokalerna. Dessa områden bör vara i fokus i verksamhetsplanen, och kraftfulla åtgärder behöver införas och ständigt utvärderas. Här finns en väldigt tydlig skiljelinje i de politiska alternativen i Nynäshamns kommun.

Marcus Svinhufvud (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel