Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångdubbel ökning av främmande smörbultar vid Muskö: "Blev lite förbluffade"

Den främmande arten svartmunnad smörbult ökar kraftigt i Stockholms skärgård. När SLU Agua provfiskade vid Muskö fångades mer än sex gånger så många smörbultar jämfört med i fjol.

Svartmunnad smörbult dök upp för första gången vid provfiske i Muskö år 2013 och har sedan dess ökat närmast exponentiellt, enligt Susanne Tärnlund som är forskningassistent vid SLU Aquas kustlaboratiorium.

– Men trots att vi väntat oss fler svartmunnade smörbultar blev vi faktiskt lite förbluffade när vi i år drog upp näten och de var helt fulla av smörbultar, säger hon i ett pressmeddelande.

På bara några år har den svartmunnade smörbulten blivit en av de vanligaste fiskarna i skärgården. Varje år utför Institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU Aqua) provfisken med nätlänkar vid Muskö. År 2013 fångades en svartmunnad smörbult, året därpå var det två stycken och i år 1 835 stycken. Den sprids framför allt via fartygstrafik.

Läs också: Havets snyltgäst smörbulten sprider sig snabbt utanför Nynäshamns kust

– Den snabba ökningen är oroande, men vi är egentligen inte förvånade. Så här har det sett ut på flera andra ställen i Östersjön där arten fått fäste, säger Ann-Britt Florin, forskare vid SLU Aquas kustlaboratorium, i samma pressmeddelande.

Den svartmunnade smörbulten har flera egenskaper som gör att den snabbt ökar i antal när den väl har etablerat sig: Den klarar skiftande temperaturer och låga syrehalter, blir könsmogen tidigt, kan leka vid flera tillfällen per år och forplantar sig i både salt- och sötvatten.

Vilka eventuella konsekvenser den för med sig vet forskarna inte säkert.

– I värsta fall kan det innebära att andra bottenlevande arter som tånglake och skrubbskädda trängs undan, säger Ann-Britt Florin.

Samtidigt är den svartmunnade smörbulten en ätbar fisk. I andra länder kring Östersjön som Polen, Lettland och Litauen fiskas den antingen kommersiellt eller i fritidsfisket och det är inte omöjligt att den blir en resurs även i Sverige.

Att utrota den är inte ett rimligt alternativ, enligt SLU Aqua, men det går att begränsa spridningen. SLU Aqua och Enetjärn Natur har tagit fram ett hanteringsprogram på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Det väntas gå ut på remiss under hösten.

Läs också [från 2015]: Ny fiskart är god men svårfångad

Läs också [från 2015]: Svartmunnad smörbult sprider sig