Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation till minne av Förintelsen

Tisdagen 27 januari uppmärksammas Förintelsens internationella minnesdag i Nynäshamn. Det är en dag då vi bör påpeka människans ansvar att se till att historien inte upprepar sig, enligt Jonas Jonson, före detta biskop.

Annons

Med start klockan 19 på tisdagen hålls en manifestation i Nynäshamns kyrka, i syfte att minnas dagen då fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades. Men även för att aldrig glömma det mest fruktansvärda folkmordet i modern tid.

Under kvällen kommer Strängnäs stifts före detta biskop Jonas Jonson att hålla tal. Det bjuds även på musik, sång och dans.

– Det här är en otroligt viktig dag. Inte bara för att Förintelsen är det värsta organiserade massmordet som vi har sett under 1900-talet, utan för att det fortfarande pågår folkmord runt om i världen. Tänk bara på IS i Mellanöstern just nu. Vi har inte lärt oss av historien. Vi vill inte lära oss av historien, säger Jonas Jonson.

I sitt tal vill han framför allt rikta sig till unga människor och han hoppas att de kan lära av vad som hänt.

– Förintelsen står inte ensam. Jag kommer att uppehålla mig vid den oförklarliga ondska som tycks blomma upp i människor.

Han uppskattar att Nynäshamn har gjort det till en tradition att uppmärksamma Förintelsens minnesdag och ser det som hedersvärt att få komma och tala.

Annons