Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Midsommarfesten lockade många till på hembygdsgården i Nynäshamn

Det blev bråda dagar på hembygdsgården i Nynäshamn redan före midsommar.

Anmäl text- och faktafel

Dagen innan hämtades löv till majstången som kläddes med björklövsknippen både på stången och korset. Mellan knippena dekorerades den med blåa, gula och röda breda band. På det björkklädda korset sattes 4 ”slöjor” i asplöv fast på varje arm och de fästes nära toppen. Överst på stången fästes symbolerna för Nynäshamn: industri- och sjöstad, 3 kugghjul och ett ankare. Lotteri, försäljning, chokladhjul och fiskdamm ställdes i ordning.

Midsommarafton firades med soligt och varmt väder. Försäljningen öppnade klockan 14.00 då parken började fyllas med folk. Barnen kunde fiska i fiskdamm, hoppa i en hoppborg och äta spunnet socker och klä en egen liten majstång. Midsommarfestligheterna började, när den stora majstången restes vid 15-tiden. Hembygdsföreningens ordförande Jan Mellring berättade i sitt välkomsttal om majstången och de fyra vasskronorna dekorerade med ägg som hängde på ändarna på majstångens kors (fruktbarhetssymboler).

Nynäshamns folkdansgille stod för dansunderhållningen och Nyble allspel för musiken. Dansuppvisningen började med ”Bostonvals" och efter ytterligare tre danser blev det ringdanser runt majstången. Mari Kristiansson ledde med van hand både grodor och andra djur.

Cirka 2 000 personer deltog i firandet. Många passade på att besöka husen och utställningarna som hade öppet.

På midsommardagen hölls friluftsgudstjänst på festplatsen, dit ungefär 50 personer kom. Prästen Carl-Johan Amilon hälsade välkomna och ”Den blomstertid… ” sjöngs. Årets tema för gudstjänsten var ”Skapelsen”. Delar av Nyble allspel spelade och Folkdangillet dansade ”Bostonvals” och ”Gathering peas cod”. ”I denna ljuva sommartid” sjöngs av alla och de två sista verserna sjöngs som solosång med en annan melodi. Folkdansgillet dansade ”Mirjas stjärna”. Prästen talade om ”Vad är egentligen svensk traditionell midsommar?” Svaret är att en sådan kan vara hur som helst beroende på vem man frågar, allt förändras hela tiden, somliga tycker flagga och folkdräkt, andra lax med vitlöksmajonäs. Allemansrätten och det svenska trygghetssystemet, rent vatten, röda stugor, kanelbullar, ABBA eller Björn Borg? Vad är våra traditioner? Hur skall vi fira? Gemensamma nämnare är i alla fall Skapelsen, naturen, världen och vi själva.

Efter ”En vänlig grönskas rika dräkt” läste prästen den gamla varianten på ”Fader Vår” och Välsignelsen, därefter sjöngs ”O store Gud”, en psalm som finns på många språk. Jan Mellring läste ”Väl formar den starke med svärdet sin värld, Väl flyga som örnar hans rykten; Men någon gång brytes det vandrande svärd. Och örnarna fällas i flykten... av Esaias Tegner. Sedan blev det sång och folkdansarna dansade ”Turingehambo” till ”Morfars polska”. Det hela avslutades enligt tradition med långdans och fika.

Lena Håkansson