Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonkrav kan vänta för fällda ekar

Nynäshamns kommuns fastighetsbolag, Nynäshamns Exploatering AB, kan få betala två miljoner kronor i vite om företaget inte planterar nya uppvuxna ekar som ersättning för de två gamla ekar som fälldes utan marklov utanför restaurang Stormogården i vintras.

Annons

Avverkningen väckte stor upprördhet, vilket NP har berättat om. Nynäshamns miljö- och samhällsbyggnadsnämnd skulle ha beslutat om de rättsliga följderna för den olovliga trädfällningen vid senaste mötet men ärendet återremitterades för en extra juridisk granskning.

Enligt tjänstemannaförslaget ska Nynäshamns Exploatering ersätta de fällda ekarna med nya ekar. De nya träden ska ha en omkrets av 100-120 centimeter vardera och vara omplanterade åtta gånger på en plantskola. Nyplanteringen vid Stormogården måste ske inom ett halvår efter att miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut har vunnit laga kraft.

– Träden som ska planteras är av den största storleken som går att köpa, berättar Nynäshamns stadsträdgårdsmästare Barbara Brass.

Ekarna som fälldes var cirka 100-120 år gamla. Värderingen som ligger till grund för kommunens ersättningskrav har gjorts enligt den så kallade Alnarpsmodellen som handlar om det lägsta möjliga ersättningsvärdet för återplantering av träd, förklarar Barbara Brass.

Frakten från Tyskland, där ekarna kan inhandlas, måste göras med speciella trädskyddarmaskiner och kostar flera hundra tusen kronor.

Under ett stort expertseminarium, som länsstyrelsen nyligen anordnade om skyddsvärda träd och som hölls i Nynäshamn, diskuterades problemen med okunskap om träd och deras livsvillkor.

– Många människor förstår inte att träd finns lika mycket under mark som ovanför markytan, säger Barbara Brass.

I dag är det trångt under mark, då trädens rötter måste samsas om utrymmet med fjärrvärmeledningar, avlopps- och vattenledningar, fiberkablar och andra installationer, berättar hon.

Många träd riskerar att fara illa av schaktning.

I Nynäshamns kommun försöker man lösa problemet genom att stadsträdgårdsmästaren numera är involverad i schaktlovsprocessen.

–Jag får möjlighet att yttra mig om schaktlovsansökningen. Sedan jag började i Nynäshamns kommun har jag pratat med varenda entreprenör och visat exakt hur man ska göra och hur djupt man kan gräva föra att skydda de träd som finns i närheten. En gammal ek är mycket mer känslig än en pil till exempel. Det går ganska bra att skydda träd med rätt kunskap och rätt teknik. Hade man kontaktat mig om ekarna vid Stormogården hade vi lätt kunnat åtgärda problemet utan att behöva såga ner dem, och det hade blivit mycket, mycket billigare.

Ärendet planeras att tas upp igen på miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i augusti eller september.