Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonstöd till bredband i skärgården – "Går till områden där behoven är störst"

Ornö, Nämdö, Runmarö och Harö får 57,5 miljoner kronor i stöd för utbyggnad av bredband. Länsstyrelsen i Stockholms län anser att det är i skärgården som stödpengarna gör mest nytta.

Den svenska staten och EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling har gemensamt avsatt särskilda resurser till att stötta utbyggnad av bredband i landsbygdsområden i Sverige. Aktörer som vill ha stöd kan vända sig till länsstyrelsen i sin del av landet, för att ansöka om medel.

Nu har Länsstyrelsen i Stockholm beslutat att ge 57,5 miljoner kronor i bidrag till Stockholms skärgårdsnät AB, som anlägger bredband på Ornö, Nämdö, Runmarö, Harö och intilliggande öar i kommunerna Haninge och Värmdö.

– Det här är ett viktigt beslut för skärgårdens digitala utveckling, säger Stockholms läns landshövding Chris Heister.

– I den regionala digitala agendan för Stockholms län har regionen gemensamt beslutat om målet att alla hushåll och företag bör ha tillgång till snabbt bredband. Genom att bredbandsstödet går till områden där behoven är störst, säkerställer vi att det målet uppfylls.

Alla de medel till bredbandsutbyggnad som hittills har beviljats i Stockholms län har gått till skärgården. Tidigare har 97 miljoner kronor satsats för att stödja bredbandsutbyggnaden i Österåkers skärgård.

Om Stockholms län får mer pengar att fördela kommer dessa med största sannolikhet att gå till fler satsningar i skärgården. Åtta ansökningar ligger redan på myndighetens bord.

– De har väntat på besked under lång tid. Innan vi ser hur mycket nya medel vi eventuellt får kommer vi att avvakta med att mobilisera för nya ansökningar, säger Maria Malmlöf, som handlägger stöden.