Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minister snackade export och rallycross

Näringsminister Mikael Damberg (S) besökte Nynäshamn i torsdags. Närmare bestämt var han på Olsbergs MSE för att prata exportnäring med representanter från kommunen och näringslivet.

Bakgrunden till närings- och innovationsministerns besök är regeringens nya exportstrategi. I den lyfts små och medelstora företag fram som en nyckel till att stärka svensk export.

OMSE, som bygger och säljer rallycrossbilar över hela världen, är ett exempel den typ av medelstora företag med internationella ambitioner som regeringen vill se mer av. Företaget har två huvudkontor, ett i Nynäshamn och ett i Charlotte, USA.

Mikael Damberg berättar att det bara är 10 procent av dagens svenska företag som exporterar. Trots det tar Sverige marknadsandelar av jämförbara länder för första gången på 20 år, enligt Damberg. Det finns dock orosmoln.

– Bankerna har dragit sig tillbaka efter finanskrisen. Det gör att staten nu måste växla upp och ha en starkare närvaro, säger han.

Reformer på området återfinns i preposition ”Staten och kapitalet”, som Damberg nyligen lade fram.

Vad tar du med dig från ditt besök på OMSE?

– Det blev tydligt att det finns en ny affärslogik, där det inte räcker med en bra produkt – man måste ha så otroligt mycket marknadsföring också. Och har man bara rätt vilja kan man uträtta hur mycket som helst, säger Mikael Damberg.