Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moa sågade Ivar Los bok

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

I Ivar Lo Johanssons bok ”Journalisten” beskrevs Nynäshamn på ett förljuget sätt. Så tyckte i alla fall Moa Martinson, som i NP 1957 totalsågade alstret.

Annons

När författaren Ivar Lo-Johansson var i tjugoårsåldern arbetade han under ungefär ett halvår som journalist på Nynäshamns Tidning – en tidning som var nedlagd då NP startade 1925.

Lagom till julhandeln 1956 gav Lo-Johansson ut en självbiografisk roman som handlade om hans i tid i Nynäshamn. Fast orten hade det fiktiva namnet Klisterköping och tidningen kallades för Sörmlandsörnen.

Boken fick positiva recensioner i tidningarna i Stockholm. Men Lo-Johanssons författarkollega Moa Martinson var allt annat än imponerad, när hon på sitt torp Johannesdal i Sorunda läste den. Hon skrev ett inlägg, som publicerades i NP i början av 1957.

”Lo-Johansson har lagt fram en förvriden förljugen bild”, skrev Moa Martinson. ”Lögnerna saknar all konstnärlig uppbyggnad”, fortsatte hon.

Moa Martinson tog upp en mängd saker i boken som hon ansåg vara felaktiga. Hon påpekade att vissa karaktärer aldrig hade funnits och att miljöbeskrivningarna inte stämde. ”Så mesigt folk som Lo-Johansson beskriver fanns inte i Nynäshamn på tjugotalet”, menade Moa.

Allra mest upprörd var Moa Martinson över skildringen av en specifik person – en man som när boken publicerades var 73 år och som hade tagit illa vid sig.

”Jag protesterar mot att min gamle vän Bikoff blivit så hutlöst behandlad i Lo-Johanssons bok”, skrev Moa. ”Bikoff skall ha upprättelse”.

Fler nyheter från 1957

Säby i Ösmo var platsen för tv:s utsändning på Valborgsmässoafton.

Invånarna i Nynäshamn och övriga Sverige fick delta i en folkomröstning om pensionsfrågan.

Nynäs Petroleum slog på stort när man invigde sin hypermoderna bensinstation vid Kullstabron i Nynäshamn. ”Vareviga en som kom inrullande på stationen bjöds på en flaska Coca-Cola”, rapporterade NP.

I oktober kunde invånarna i Nynäshamn se den nyligen uppskickade sovjetiska satelliten Sputnik.

NP:s chefredaktör Bertil Johansson slutade och ersattes av Gösta Wenngren.