Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moa sågade Ivar Los bok

Artikel 37 av 93
NP 90 år
Visa alla artiklar

I Ivar Lo Johanssons bok ”Journalisten” beskrevs Nynäshamn på ett förljuget sätt. Så tyckte i alla fall Moa Martinson, som i NP 1957 totalsågade alstret.

Annons

När författaren Ivar Lo-Johansson var i tjugoårsåldern arbetade han under ungefär ett halvår som journalist på Nynäshamns Tidning – en tidning som var nedlagd då NP startade 1925.

Lagom till julhandeln 1956 gav Lo-Johansson ut en självbiografisk roman som handlade om hans i tid i Nynäshamn. Fast orten hade det fiktiva namnet Klisterköping och tidningen kallades för Sörmlandsörnen.

Boken fick positiva recensioner i tidningarna i Stockholm. Men Lo-Johanssons författarkollega Moa Martinson var allt annat än imponerad, när hon på sitt torp Johannesdal i Sorunda läste den. Hon skrev ett inlägg, som publicerades i NP i början av 1957.

”Lo-Johansson har lagt fram en förvriden förljugen bild”, skrev Moa Martinson. ”Lögnerna saknar all konstnärlig uppbyggnad”, fortsatte hon.

Moa Martinson tog upp en mängd saker i boken som hon ansåg vara felaktiga. Hon påpekade att vissa karaktärer aldrig hade funnits och att miljöbeskrivningarna inte stämde. ”Så mesigt folk som Lo-Johansson beskriver fanns inte i Nynäshamn på tjugotalet”, menade Moa.

Allra mest upprörd var Moa Martinson över skildringen av en specifik person – en man som när boken publicerades var 73 år och som hade tagit illa vid sig.

”Jag protesterar mot att min gamle vän Bikoff blivit så hutlöst behandlad i Lo-Johanssons bok”, skrev Moa. ”Bikoff skall ha upprättelse”.

Fler nyheter från 1957

Säby i Ösmo var platsen för tv:s utsändning på Valborgsmässoafton.

Invånarna i Nynäshamn och övriga Sverige fick delta i en folkomröstning om pensionsfrågan.

Nynäs Petroleum slog på stort när man invigde sin hypermoderna bensinstation vid Kullstabron i Nynäshamn. ”Vareviga en som kom inrullande på stationen bjöds på en flaska Coca-Cola”, rapporterade NP.

I oktober kunde invånarna i Nynäshamn se den nyligen uppskickade sovjetiska satelliten Sputnik.

NP:s chefredaktör Bertil Johansson slutade och ersattes av Gösta Wenngren.