Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderniseringen tog sig många uttryck

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

I948 var året då de första hyresgästerna flyttade in i de toppmoderna husen på Heimdal. Stadsarkitekterna presenterade också planer på ett framtida Nynäshamn som skulle fördubbla invånarantalet till 4 000 personer i stadskärnan.

Annons

1948 var ett år då Nynäshamn på allvar skulle moderniseras. Bland annat asfalterades Centralgatan och kommunen presenterade storslagna planer på hur staden skulle bli mer koncentrerad och förtätad.

I december stod det tredje av de åtta Heimdalshusen klart för inflyttning. ”Moderna högklassiga hälsobostäder” med kylskåp hette det. Kanske lite för hög hyra men den höga standarden skulle säkert löna sig i längden, tyckte Sven Hedqvist, ordförande i HSB Nynäshamn.

Alla gillade dock inte utvecklingen. Moa Martinson skrev den 20 februari i en ledigt hållen betraktelse att Nynäshamn blivit så modernt och vackert att man vantrivs (”något ska man ju ha att klaga över”). Martinson var dock mycket glad över det stora litteraturintresset hon hade mött vid hennes föreläsning i staden. Hon hoppades att hon inte hade varit allt för ”snorkig”.

Ett tecken i tiden var väl också en föreläsning av Etti Wide, studieledare vid de kooperativa kvinnogillena, där hon drev en klart feministiskt agenda i leksaksfrågan. Hon underströk där vikten av att inte dela in barn i en flick- och en pojkvärld när man köper leksaker. Friare lekar gör barnen mer allsidiga och i framtiden bättre lämpade för olika typer av arbeten, refererade NP.

Nynäshamn skakades också av två hemska militär-olyckor i skärgården. Först omkom nio personer på batteri Järflotta, då en kanon sprängdes under en övning i augusti.

Bara någon månad senare avled tre officersaspiranter då en automatkanon föll ned i durken på flygplanskryssaren Gotland utanför Nynäshamn och gav eld.