Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möjlig förklaring av mystisk massdöd

Frank WestermanDödens dalÖversättning: Joakim SundströmLeopard förlag

REPORTAGE. Frank Westerman har skrivit ännu en lysande bok om människans berättande.

Den börjar med en hög knall kvällen den 21 augusti 1986 och lukten av ruttna ägg. I en enslig dalgång i Kamerun sker den natten något oförklarligt, närmare två tusen människor och allt djurliv i området dör omedelbart. De få överlevande är täckta av blåsor och brännmärken, men husen är utan skador. Morgonen därpå uteblir sorlet från den tidigare livliga marknaden – kvar är endast en märklig tystnad.

I den på svenska tidigare utgivna ”Själens ingenjörer” utforskade Westerman författarnas roll i Sovjetunionen. Han skrev då om hur litteraturen ibland kan gå storpolitikens ärenden i ett försök att forma landets historieskrivning.

 Reportageboken ”Dödens dal” handlar istället om människans berättande i stunder av nöd. Vad hände egentligen den där kvällen den 21 augusti? Något givet svar finns inte och Frank Westerman söker inte heller ett. Han intresserar sig snarare för de möjliga förklaringarnas olikheter och skriver om tre av dem: vetenskapens teorier om förhöjda halter av koldioxid i en närbelägen sjö, de katolska missionärernas religiösa funderingar och lokalbefolkningens mytiska berättelser. I sprickorna mellan dem skymtar även den större historien om följderna av västerlandets kolonisation av tredje världen. Och frågan vem som i slutändan äger rätten att förklara vad som har hänt.

 Det är ett ovanligt journalistisk arbetssätt som värnar det till synes oviktiga. Detaljer som att den egocentriska franska vetenskapsmannen är en hängiven amatörboxare eller att den tvivlande missionären röker cigaretter utan filter. Här väger anekdoten tyngre än det eventuella scoopet. Människorna Frank Westerman möter är intressanta i egen rätt och hans begåvade berättande upphöjer dem till levande gestalter långt bortom dagstidningarnas slätstrukna citatmaskiner.

Att det luktade av ruttna ägg den kvällen tog vetenskapen som bevis för att det rörde sig om förhöjda halter av koldioxid i luften. Den närbelägna Nyossjön sades ha exploderat och frigjort de fickor av koldioxid som lagrats på botten. Men de mest fängslande berättelserna är de lokala. De som säger att om man kastar en sten i sjön så hörs inte plasket – och att man kan se de döda förfäderna simma under vattnet. Frank Westermans eget skrivande befinner sig mellan förklaringarna. Det är en bok om historierna människor berättar för att förstå.