Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mot Paralympics efter tre år i sporten

För tre år sedan började Anders Bäckman med paracykling. Nu satsar han för fullt mot Paralympics i Rio de Janeiro nästa år. Och det verkar inte vara en omöjlig satsning. Nyligen tog han VM-brons i Nottwil i Schweiz.

Haninge. Tidigare Nynäshamnsbon Anders Bäckman har ett par av sina armcyklar i lägenheten i Handen. Dels den han tävlar med och dels en terrängcykel. I garaget står ytterligare en träningscykel.

Hans tävlingscykel står uppställd på en ställning, som gör det möjligt att cykla inomhus. Men träningen på vägarna är viktig. När det kommer till tävling är det snarare banans beskaffenhet, hur kuperad den är, än distansen som avgör hur svår den är. VM-loppet i Schweiz, där Anders Bäckman nyss kammade hem bronset, var en ganska tuff bana. Något som tilltalar honom.

Han är den andra svenska armcyklist som lyckas med en sådan topplacering i paracykling. Till Schweiz var de fyra män och en kvinna som åkte från Sverige, och tre av dem ställde även upp i ett stafettlopp, där laget kom på en sjundeplats av totalt elva nationer.

Anders Bäckmans intresse för paracykling uppstod i samband rehabiliteringen efter en svår cykelolycka i maj 2011. Han bröt nacken vid olyckan och blev förlamad från bröstet och ned. Redan innan olyckan var han en flitig cyklist, och även om han inte tävlade på elitnivå, var han en mycket duktig motionscyklist. Paracykling var en del av rehabiliteringen, som ganska snart ledde till att det blev just den sport han satsade på.

– 2012, året efter olyckan, lade jag ned 250 träningstimmar på paracykling, berättar han.

– Nu tränar jag ungefär 700 timmar per år.

Just för dagen är det tuffa tag med en timmes träning om dagen nära mjölksyretoppen. Allt för att orka ge vad som behövs i kommande tävling. Mängdträningen fortgår som vanligt, och en favoritträningsrunda är gamla Nynäsvägen, hela vägen ned till Nynäshamn.

– Det är helt fantastisk att ha en fin landsväg med nästan ingen trafik alls och med perfekt variation av backar och utförslöpor. Träningssträckan tur och retur blir sju mil, säger han.

Nu drar det ihop sig för att visa dem som tar ut OS-truppen i paracykling vad han går för. Om några veckor är det världscuptävling i Sydafrika, dit hela svenska landslaget åker. Det är den sista tävlingen för i år, som ger poäng till OS-uttagningen. Tredjeplatsen i VM ökade på hans chanser rejält, att komma med i OS-truppen.

– Men man kan aldrig vara helt säker, säger han.