Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

98 ton däck återvanns i Nynäshamn – "Bidrar till att spara på jordens resurser"

I Nynäshamns kommun samlades 98 ton uttjänta däck in för återvinning under 2016. Gummit som tas tillvara används för en rad olika ändamål.

Annons

85 075 ton. Så många gamla däck – från olika typer av fordon – återvanns i Sverige under förra året. 86 av dessa ton samlades in i Nynäshamn.

Det innebär att invånarna i Sverige återvinner fler däck än de köper.

– Det är väldigt glädjande siffror. Vi tror att vi är världsunika när det handlar om återvinning. Det här visar hur bra återvinningen av utslitna däck fungerar i Sverige i dag, säger Fredrik Ardefors, som är vd för Svensk Däckåtervinning.

Materialet från de återvunna däcken används på flera sätt. Det kan hamna till exempel på allvädersplaner och mjuka lekytor. I framtiden kan det komma att bli vanligare att blanda in tillvarataget gummi i asfalt för gång- och cykelvägar – vilket skulle kunna resultera i färre arm- och benbrott.

– Genom att samla in däcken och låta materialet användas på nya sätt bidrar vi till att spara på jordens resurser, säger Fredrik Ardefors.

Man ska inte låta uttjänta bildäck ligga och skräpa i garaget. Om man återvinner dem, kan materialet användas till något bra.

Mer läsning

Annons