Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MSE byggde bil till Block

Företaget Olsbergs MSE i Nynäshamn har levererat en Ford Fiesta till den amerikanske extremsportaren Ken Block. Bilen får visa vad den går för i den nya filmen Gymkhana Three.

Annons

Amerikanen Ken Block är känd från internet för sina filmer där han gör stunttrick med rallybilar. Den före detta skateboardåkaren och extremsportaren har med hjälp av sina filmer fått över 30 miljoner trogna tittare på Youtube.

Till den tredje filmen i serien, som heter Gymkhana, har Ken Block låtit Nynäshamnsbaserade Olsbergs MSE bygga bilen.

– Den är helt byggd här i Nynäshamn. Det är bara grafiken som är påklistrad i USA, säger Joel Sannemalm, pressansvarig på Olsbergs MSE.

I Gymkhana får både föraren och bilen utstå prövningar. Ken block åker slalom, vrider bilen i 360 grader och kör i åttor. Det är som att åka skateboard, fast med en rallybil.

Olsbergs MSE har dragit ner den specialutvecklade motorn från 850 hästkrafter, som motorn kan leverera, till 650. Det är för att få bättre vridmoment som är nödvändigt när Ken Block gör snäva svängar. På två sekunder kan Ken Block accelerera bilen från noll till 100 km/h.

Olsbergs MSE har in behövt följa några regler när de har byggt bilen. Den ska inte vara med i någon tävling, så den har till exempel ingen ljuddämpare och avgasröret sitter på sidan.

– Den är lite smäckrare än en rallybil. Den är inte gjord för att ligga och knuffas med andra bilar.