Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Muskö kanal ett sätt att bekämpa krisen

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Den ekonomiska krisen var djup och nazismen var på frammarsch under 1933. Nynäshamn påverkades av utvecklingen. Grävningen av Muskö kanal blev en åtgärd för att bekämpa krisen.

Annons

Efter flera år av ekonomisk nedgång – som inleddes med den stora börskraschen i New York 1929 – nådde arbetslösheten i Sverige sin kulmen under 1933.

Tiderna var tuffa även i Nynäshamn, vilket även var tydligt i NP. I tidningens spalter kunde man bland annat läsa inlägg som vädjade om hjälp till nödlidande.

(S)-regeringen presenterade 1933 också stora planer för hur krisen skulle bekämpas. En metod var att sätta i gång samhällsnyttiga beredskapsarbeten.

Nygrävningen av Muskö kanal blev ett sådant beredskapsarbete, som inleddes 1933. Man återställde en kanal från 1700-talet, som med tiden hade blivit obrukbar. Traktens fiskare kunde på så vis lättare föra sin fångst till fastlandet.

Den ekonomiska krisen banade, då som nu, även väg för politisk extremism. 1933 var året då Adolf Hitler blev rikskansler i Tyskland.

I Nynäshamn började rykten spridas om att ordföranden för Nynäshamns scoutkår var på väg att bilda en nazistisk lokalavdelning. Men i en insändare i NP dementerade han detta. ”Undertecknad är icke tilltalad av det nazistiska programmet”, skrev han.

Fler nyheter från 1933

Författaren Moa Martinson, som bodde i Sorunda, gav ut sin debutroman ”Kvinnor och äppelträd”. Samma år gav Ivar Lo-Johansson, född i Ösmo, ut sin första statarroman ”Godnatt, jord”.

200 personer kom och lyssnade då professor Johan Almkvist besökte Nynäshamn för att hålla ett föredrag om ”nakenhetskulturens inflytande på hälsa, moral och idrott”.

Spelet Rick-Rack blev en fluga i Sverige. I en annons i NP kunde man läsa att det populära spelet fanns att köpa på Slöjdmagasinet. Det bestod av en racket som med ett gummiband var fäst till en liten boll.

I en annons i NP från Kooperativa Förbundet uppmanades föräldrar att låta sina småflickor vara med och baka. ”Bakning brukar roa småflickorna kolossalt. Snart nog lyckas de utmärkt bra. De lära sig liksom på lek ...”, stod det.