Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Muskö kyrka gästades av trubadur med mycket känsla

Trubaduren Bernt Törnblom spelade flera Taube-visor när han uppträdde i Muskö kyrka.

Anmäl text- och faktafel

Vad det är skönt att efter en ganska kall och ostadig vår, åter få uppleva “musik i sommarkväll” som presenteras i våra kyrkor i kommunen.

Torsdag den 11 juli åkte vi ut till Muskö lilla vackra kyrka. Ja, jag vet att den ligger i Haninge kommun, men den är liksom närmare oss som bor här på orten.

Denna kväll bjöds åhörarna i kyrkan på ett digert program av trubaduren och vissångaren Bernt Törnblom.

Han är uppvuxen i Huddinge och har en del minnen från den tiden. Bland annat presenterade han för oss en berättande sång om ett möte och upplevelsen av en dragspelande man. Sången heter “Dragspelaren” och man rycks verkligen med i Bernts berättelse om denne man.

Max Hansen gästade Sverige bland annat år 1960. Han träffade då Evert Taube och Hansen bad Evert att skriva en text till honom. Hansen skulle uppträda på Berns och Evert visste väl inte riktigt, hur han skulle kunna skriva en melodi som “passade” där. Jo, sade Hansen, det kommer att bli succé.

Så småningom kom Evert och presenterade en ny visa. Sången var “Så länge skutan kan gå”. Hansen framförde den på Berns och det vet vi ju alla, att den visan blev en succé!

“Vals på Mysingen” framfördes tillsammans med publiken, vilken bjöd på ett härligt deltagande. Sedan en liten andaktsstund som inleds med psalm 249 - “Blott en dag ett ögonblick i sänder” Som vi ju alla vet är den psalmen skriven av Lina Sandell.

Bernt berättade, att det finns alltid en berättelse bakom allt jag skriver. Han återger livet i gamla tider uppe i Hälsingland och han skrev en visa som han kallar “Gammal visa”. I den visan finns mycket poesi.

Den sydamerikanska musiken har en melankoli med “peppar” i. Han presenterar i sång och gitarrackompanjemang en visa på både spanska och svenska. Då Bernt satte igång att sjunga på spanska med alldeles rätt spanska touch och klappande på gitarren, tyckte jag mig känna igen melodin mycket väl, men kunde inte riktigt placera den. Han sjöng på svenska “Jag vill tacka livet” och jag blev genast ett med honom.

Enligt önskan från någon i publiken, sjöng vi tillsammans “Nocturne” - Evert Taube förstås. Bernts sång “Ännu en gång” associerar till en händelse, som Bernt råkade ut för då han ramlade fem meter ned från ett tak, där han haft ett arbete att utföra. På SÖS sa´man, att han haft en otrolig tur med “bara några brutna revben och lite annat”. Efter den händelsen skrev han visan “Ännu en gång”, han hade kvar sitt liv.

Bernt säger “man ska vara rädd om och snäll mot sina barn. Låt det bli ett fredsobjekt”. Till slut sjöng vi tillsammans “Kom i min famn”. Då Evert Taube skrev den sången kallade han den “Vals i Saltsjöbaden”, vilket senare kom att ändras till “Kom i min famn”.

Då framträdandet i kyrkan var avslutat, gick de flesta av besökarna till församlingsgården. Där intog man kaffe med hembakat bröd, vilket satt väldigt bra efter denna trubadurs fantastiska sätt att berätta och framföra sina visor.

Vid kaffestunden frågade Bernt, om vi vill höra en Taubekomposition som vi förmodligen aldrig hört tidigare. Javisst ville vi det, varsågod! Han sjöng då “Ysabelle”, med som ni förstår Taubes egna beskrivning av den flickan.

Tack Bernt Törnblom. Tack Muskö församling för en medryckande och betydande vissångsafton!

Anna Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel