Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mysig höstmarknad i Sorunda

Mycket fanns att göra när en marknad den 1 september inledde hösten i Sorunda.

Anmäl text- och faktafel

I anslutning till hembygdsgårdens fina park, hölls i söndags den 1 september, den årliga höstmarknaden i Sorunda hembygdsförenings regi. Solen hade sitt bästa framträdande tillsammans med en svag vind, som smekte allas kinder. Skönt för de som stod bakom sina marknadsstånd och sålde sina alster och behagligt för besökarna, att det fläktade lite grann.

Det fanns allehanda former av hantverk. Stickat, virkat, sytt, vävt och drejat. Blommor och blader som gör dig glader! Luffarslöjd i olika utföranden, är det på gång att komma tillbaka?

Jag minns att det fanns i min ungdomstid, men då var det luffarna själva som tillverkade och bjöd ut ett litet fat eller en äggkopp till exempel, som tack för att de fick bo på höskullen och kanske fick de en bit mat också på sina vandringar. Idag träffade jag en trevlig kvinna bakom sitt marknadsstånd.

I den mobila smedjan fick du prova på att smida dig en liten pryl. Det var populärt. Geten Kim stod där med sin husse Acke, till mångas beskådande, glädje och fotograferingsobjekt.

Blev du lite hungrig, fanns det kaffe med bröd. Kanske en varm korv, vilket ju är brukligt i sådana här sammanhang.

Vi träffade Gun-Britt vid sitt honungsbord. Hon är känd från många marknader och kan sin sak om honungen. Vi fick en fin lektion i rapshonungens tillkomst.

I Västerbystugan var du välkommen till familjen Andersson och året var 1873. Det var vardag i stugan med dess sysselsättningar. Det pågick brödbak och brödet bakades i en stekpanna ovanpå den varma vedspisen. En kvinna “skedade” en väv. En grannfru har kommit in för att prata en stund. Männen i familjen var i staden och levererade ved.

Även om jag inte är född på 1800-talet, var det mycket man kände igen här. Till exempel kommoden med handfatet fyllt med vatten, där man tvättade sig. Vedspisen och fällbordet, barnet som sov i sin vagga, ja, det här var nostalgi.

Kristinas ullprodukter blev avslutet på vår marknadsvandring. Så härlig känsla att stryka med handen över fårskinnet. För att inte tala om de fina plaggen som var tillverkade av ullgarnet.

Vi ska vara glada att det finns så många kunniga hantverkare i vår bygd. Hoppas hantverket får bestå i kommande generationer, precis som vi fått ta över efter de som levde före oss.

Stort tack till hembygdsföreningen som anordnar denna trevliga höstmarknad varje år och till de som är engagerade. Ingenting gör sig av sig självt!

Anna Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel