Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När kommuninvånare listar sig hos vårdgivare utanför vår kommun så förlorar vårdgivare på hemmaplan pengar

Hans-Ove Krafft svarar Antonella Pirrone (KD).

Anmäl text- och faktafel

Jag tycker inte att man ska hålla på med pajkastning, som till exempel ”se vad vi har åstadkommit jämfört med dem”. Jag tycker det är bra när ledande personer gör bra saker vare sig det är S, KD eller hela Alliansen.

Vi får se efter valet om Alliansen får sitta kvar i landstinget eller om det blir ett annat styre och hur det kan påverka sjukvården i vår kommun.

Sorundanet Nynäshamns Kommunparti verkar på kommunnivå och kan bara besluta om kommunala frågor, men vi tycker att man ska föra en nära dialog med landstinget för att våra kommuninvånare ska få en så bra vård som möjligt.

Det är ju bra med vårdval, det underlättar för dem som har sin arbetsplats utanför kommunen att kunna få vård i närheten av arbetsplatsen. Men det för med sig en nackdel som påverkar utbudet av vård i hemkommunen. När kommuninvånare listar sig hos vårdgivare utanför vår kommun så förlorar vårdgivare på hemmaplan pengar.

Sorundanet Nynäshamns Kommunparti gjorde en undersökning om listning på vårdcentraler i vår kommun och det framkom att det var en betydande del av invånarna som inte var listade i hemkommunen, cirka 9 000 personer.

Hur ska vi få så många som möjligt av dessa 9 000 kommuninvånare att lista sig på vårdcentralerna i Nynäshamns kommun, så att det blir lönsamt att ha jouröppen vårdcentral i kommunen?

En del vill naturligtvis fortsätta att vara listade i närheten av arbetsplatsen eller på vårdinrättningar som har avtal med deras arbetsgivare. Vi träffade dock många, som hade flyttat till kommunen och fortfarande var listade i sin gamla kommun, för det inte hade blivit av att ändra och de hade inte behövt uppsöka vårdcentral.

Här skulle vi i Sorundanet Nynäshamns Kommunparti vilja informera nyinflyttade i välkomstpaketet som de får – och andra kommuninvånare – om vikten att lista sig på en vårdcentral i vår kommun och hur det påverkar möjligheterna till vård på hemmaplan. Intresset från övriga partier för detta har dock varit minst sagt svalt.

Cirka en tredjedel av de tillfrågade kommuninvånarna visste inte ens om att vårdgivaren fick ersättning av landstinget för varje listad patient.

Vårdcentralerna får mellan 390 och 1 091 kronor per år beroende på ålder för varje listad patient, även om patienten inte alls besöker vårdcentralen.

Det är bra att vi kan få akutvård i Haninge, men återigen så är det avhängigt att vi går miste om resurser på hemmaplan som i stället går till just sjukvård i Haninge.

Sedan vet jag inte om det är så bra i Haninge heller, jag blev remitterad till röntgen på Handens sjukhus, men efter lång väntan fick jag brev hem att de inte kunde erbjuda mig något inom 30 dagar och bad mig söka andra vårdgivare.

Det fanns akutvård i Nynäshamn med ambulansintag, men det var på den tiden när det fanns fler arbetstillfällen inom kommunen och folket inte behövde lista sig i andra kommuner, eller över huvud taget då systemet med listning inte fanns.

Vi tror att det enda sättet att få en bättre närsjukvård i Nynäshamns kommun är att informera kommuninvånarna om varför man ska lista sig i vår kommun och på det sättet få flera att lista sig, så att vårdcentralerna får mer pengar.

Hans-Ove Krafft

För Sorundanet Nynäshamns Kommunparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel