Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närproducerat slog igenom

Artikel 91 av 93
NP 90 år
Visa alla artiklar

Intresset för mat som är producerad på hemmaplan exploderade i Nynäshamn under 2013. En ny skördefest låg därför helt rätt i tiden.

Närproducerat och närodlat. De orden började under 2013 att dyka upp allt oftare i NP. Intresset för mat från den egna trakten växte hela tiden.

– Absolut, många av våra kunder frågar efter just lokalt, spårbart och ekologiskt kött, sade Björn Karlsson i Karlssons Köttbod till NP.

Allt fler lokala matproducenter hakade på trenden. De fick dessutom ett bra tillfälle att visa upp sig då Nynäs Skördemarknad anordnades för första gången och lockade tusentals besökare. Initiativtagare var Paulin Sunesson och Charlotte Friberg.

– Vi är båda lite av matnördar som gillar bra och naturlig mat. Vi ordnar en marknad som vi själva vill gå på, sade Paulin Sunesson.

Till skördemarknaden kom också tv-kocken Tareq Taylor, som här spelade in ett helt avsnitt till sin serie ”Tareq Taylor’s Nordic cookery”. Programmet har i dag sänts i inte mindre än 115 länder.

En annan person som fick upp ögonen för all mat som Nynäshamn har att erbjuda var restaurangentreprenören Pelle Sturén. I början av 2014 ordnade han en temahelg med namnet ”Norr om Landsort” på Taverna Brillo på Stureplan.

Fler nyheter från 2013

Lerduveskytten Henrik Jansson från Sorunda tog ett VM-brons och kom dessutom tvåa i en världscuptävling. Han blev också den första (och hittills enda) idrottare som tre gånger har belönats med NP-plaketten.

Ösmo kyrka renoverades invändigt och fasaden på Sorunda kyrka blev gnistrande vit.

Sorunda fick på nytt en egen bensinmack, efter att i några år ha varit utan. Macken ståtar med det klassiska märket Gulf.

I Nynäshamn firades, om än ganska måttligt, att det var 100 år sedan som Telegrafverket flyttade sin verkstad till staden.

Kroatien blev det tjugoåttonde (och i skrivande stund senaste) medlemslandet i EU.

Påven Benedictus XVI abdikerade. Något liknande hade inte hänt på närmare 600 år. Många katoliker på Södertörn var omtumlade, berättade Kennet Pålsson i Södertörns katolska församling för NP. ”Alla ber för att man ska hitta en ny påve så fort som möjligt”, sade han.