Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturskola startades i rivningshotat hus

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

1988 hade Nynäshamns kommun planer på att riva villan Sjöudden vid Muskan i Ösmo. I stället blev huset en plats där alla elever i kommunen fick lära sig mer om naturen.

Annons

Nynäshamns kommun visste på våren 1988 inte vad man skulle göra av den slitna villan Sjöudden i Ösmo. Byggnadskontoret hade olika förslag och höll öppet för att riva huset.

Rivningsplanerna gjorde flera upprörda. En av de som reagerade starkt var ösmoprofilen Barbro Gard-Wihlén.

– Det vore hemskt att riva huset. Då hyr jag hellre huset själv, sade hon till NP.

Räddningen kom dock från annat håll. I ett par års tid hade kommunen haft planer på att starta en naturskola. Mellanstadieläraren Mats Wejdmark hade fått uppdraget att utreda frågan.

Under sommaren började Mats Wejdmark själv att rusta upp Sjöudden. Tack vare en kommunal projekttjänst kunde han redan den följande höstterminen ta emot besök från femtio skolklasser.

– Förhoppningen är att lärarna ska inspireras att undersöka naturen även i skolans närhet. För målsättningen är ju att ge eleverna en puff att komma ut i naturen, sade Mats Wejdmark.

Naturskolan får fortfarande besök av kommunens skolklasser. Ibland kommer också internationella gäster som vill se hur arbetet där går till.

Fler nyheter från 1988

Kommunfullmäktige beslutade, i total enighet, att skyndsamt ta fram ett program för en ny låg- och mellanstadieskola på Nickstahöjden i Nynäshamn. En av förstaklasserna som började på Viaskolan i augusti var sammansatt så att den skulle kunna flyttas till den nya skolan. Planerna på den nya skolan kom dock att skrotas några år senare.

Konsumbutiken i Grödby firade 70-årsjubileum. Den gick visserligen med förlust men ännu var det inte dags att lägga ner den, skrev NP.

Företaget Nycol började att avveckla sin verksamhet i Stora Vika. Företaget lagrade kolslam i kalkbrottet, vilket gjorde vattnet alldeles svart.

Bobåkaren Rolf Åkerström från Nynäshamn tävlade i vinter-OS i Calgary i Kanada.

Bakmaskinen blev årets julklapp i Sverige.

Det uppdagades att bokförläggaren Ebbe Carlsson hade lett en privat spaningsgrupp som utredde mordet på Olof Palme. Ebbe Carlsson hade fått ta polisresurser i anspråk och använt sig av olaglig spaningsutrustning. Skandalen tvingade justitieminister Anna-Greta Leijon (S) att avgå.

Irak, under ledning av Saddam Hussein, utförde en massaker då en kemisk gasattack riktades mot den kurdiska staden Halabja. Någonstans mellan 3 200 och 5 000 människor dödades. Mellan 7 000 och 10 000 personer skadades. De allra flesta offer var civila. Storbritannien, Sverige och Norge har officiellt förklarat att man anser att våld som den irakiska regimen utsatte kurder för under perioden från 1986 och 1989 är att betrakta som ett folkmord.