Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NIF fixade ny idrotts- och festplats

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

År 1932 fick Nynäshamn en ny festplats. Namnet ”Idrottsparken” kom till efter en tävling. Idrottsplatsen som hörde ihop med festplatsen blev däremot inte invigd förrän 1938.

Sedan 1919 hade idrott utövats på ”Sandplan”, Nynäshamns första idrottsplan, som låg där nuvarande Willys ligger. Men 1923-24 började en ny anläggning byggas – ”Nickstavallen” vid Nickstabadet. Den blev stadens första idrottsplats som hade både fotbollsplan och friidrottsbanor.

Men Nickstavallen blev lätt vattensjuk. NIF tog då initiativ till att bygga en ny idrottsplats som även skulle rymma en festplats. På det sättet skulle NIF få in pengar till föreningen. Mark vid torpet Backlura vid Nynäs gårds station började göras i ordning. Mycket frivilligkraft, men också 10 000 kronor från Telegrafverket, kunde till slut realisera planerna.

Men vad skulle den nya idrotts- och festplatsen heta? I NP den 1 juli 1932 kan man läsa att omkring 100 förslag har kommit in i en namntävling. Ett av de mer humoristiska förslagen var ”Latrinvallen”, enligt NP. Kanske brukade nödiga tågresenärer passa på att lätta på trycket där innan tågresan till Stockholm?

Tävlingen engagerade många. Den 8 juli kunde man läsa att namnet ”Idrottsparken” hade fått flest röster, 518 stycken av totalt 840. Förslaget kom först från herr Eskil Holmstedter, som därmed vann 10 kronor.

Idrottsparkens idrottsplats invigdes inte förrän 1938. I folkmun kom fest- och idrottsplatsen även att kallas ”Rumba” efter den mycket populära latinamerikanska dansen. Detta enligt boken ”Nynäshamn – villastad och köping”.

Fler nyheter från 1932

NIF firade sitt 15-årsjubileum som förening med en fest för ett hundratal personer i Folkets hus på Nynäsvägen.

Ett buteljglasbruk på nuvarande Nickstabadsvägen startades.

Kringresande tivolin var mycket vanliga, och tivoli var ett vanligt helgnöje för invånarna i Nynäshamn.

Kuranstalten på Trehörningen firade taklagsfest i augusti, då den nya anläggningens fyravåningsstenhus stod klart. Helt invigningsklar var anläggningen år 1934.

Nytt var också Folkets hus ”nöjespalats” på Nynäsvägen, det intilliggande annexet med matsal, kafé och kök, dansgolv i parkett och musikestrad. I dag finns Bedaröbaren i lokalerna.

Sverige fick en socialdemokratisk regering, ledd av Per Albin Hansson.

Kreugerkoncernens konkurs 1932 ledde till ekonomisk kris i Sverige. ”Tändstickskungen” Ivar Kreuger hittades den 12 mars skjuten till döds i sin lägenhet i Paris.