Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NIF spelade i bandyns högstaliga

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

År 1971 rådde bandyfeber i Nynäshamn. Under våren blev NIF:s herrar klara för Sveriges högstaliga och i december inledde laget sin första, och hittills enda säsong, i bandyns finrum.

Tisdagen den 23 februari 1971 slog NP på stora trumman och konstaterade med rubriken ”Det smakar div. 1” att Nynäshamns IF:s bandyherrar var nära en plats i högsta serien. En dryg vecka senare var avancemanget klart: NIF tog steget upp i Division 1, eller Elitserien som serien heter i dag.

I december var det premiärdags i högstaligan. Förhoppningarna var goda om att NIF skulle besegra Västanfors.

Men NIF förlorade med 6-1 och den 7 december slår NP fast att ”Världsmästarna från Västanfors blev för svåra”. Roger Gustafsson gjorde NIF:s historiska första mål i högsta serien.

Desto bättre gick det i hemmapremiären. Hela 956 åskådare hade letat sig till idrottsparken i Nynäshamn för att se sina hemmafavoriter ta sig an Edsbyn.

Efter sju minuter kunde NIF:s storstjärna, Leffe Skiöld, sätta det första allsvenska målet någonsin på Nynäshamnsk mark.

Till slut vann Nynäshamn matchen med 3-2 vilket innebar att laget tog sina två första poäng i högstaligan.

Under resten av säsongen 1971/72 skulle NIF blanda och ge. Totalt spelade laget ihop nio poäng och avslutade med 38-81 i målskillnad. I dag räcker det till en 54:e plats i bandyns maratontabell.

Mer från 1971

Vid månadsskiftet januari till februari ställde Brita Molin ut konst i Gröndalsskolan och i april hade även Sorunda finbesök då vissångerskan Margareta Kjellberg uppträdde på pensionärshemmet i Sunnerbo.

På våren vann Ösmo GIF:s hockeyherrar division 3 och ställdes mot Stocksund i kvalet till division 2. Alla tre matcherna slutade oavgjort vilket gjorde att, som NP skriver den 16 mars: ”domaren tvingades tillgripa den kanadensiska regeln om första målet vinner”. Då avgjorde Stocksund och Ösmo blev kvar i division 3.

15 biffkor på Nynäs gods blev skrämda av högljudda militära flygövningar. Korna flydde in i skogen och även om de flesta kom tillbaka relativt fort var tre av dem försvunna i en hel vecka (NP 25/5).

1971 skedde den tredje och senaste stora kommunreformen i Sverige. Nynäshamns kommun fick sitt nuvarande namn, men det skulle dröja ytterligare tre år innan Sorunda och Ösmo trädde in i kommunen. Den 28 december rapporterade NP att ett steg mot den kommande sammanslagningen togs i och med att lastbilscentralerna i Nynäshamn och Ösmo slogs ihop.

Låten ”Här ute på landet”, skriven av Ösmobon Lennart Clerwall, hamnade på svensktoppen (NP 28/12).