Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NIF spelade i bandyns högstaliga

Artikel 51 av 93
NP 90 år
Visa alla artiklar

År 1971 rådde bandyfeber i Nynäshamn. Under våren blev NIF:s herrar klara för Sveriges högstaliga och i december inledde laget sin första, och hittills enda säsong, i bandyns finrum.

Annons

Tisdagen den 23 februari 1971 slog NP på stora trumman och konstaterade med rubriken ”Det smakar div. 1” att Nynäshamns IF:s bandyherrar var nära en plats i högsta serien. En dryg vecka senare var avancemanget klart: NIF tog steget upp i Division 1, eller Elitserien som serien heter i dag.

I december var det premiärdags i högstaligan. Förhoppningarna var goda om att NIF skulle besegra Västanfors.

Men NIF förlorade med 6-1 och den 7 december slår NP fast att ”Världsmästarna från Västanfors blev för svåra”. Roger Gustafsson gjorde NIF:s historiska första mål i högsta serien.

Desto bättre gick det i hemmapremiären. Hela 956 åskådare hade letat sig till idrottsparken i Nynäshamn för att se sina hemmafavoriter ta sig an Edsbyn.

Efter sju minuter kunde NIF:s storstjärna, Leffe Skiöld, sätta det första allsvenska målet någonsin på Nynäshamnsk mark.

Till slut vann Nynäshamn matchen med 3-2 vilket innebar att laget tog sina två första poäng i högstaligan.

Under resten av säsongen 1971/72 skulle NIF blanda och ge. Totalt spelade laget ihop nio poäng och avslutade med 38-81 i målskillnad. I dag räcker det till en 54:e plats i bandyns maratontabell.

Mer från 1971

Vid månadsskiftet januari till februari ställde Brita Molin ut konst i Gröndalsskolan och i april hade även Sorunda finbesök då vissångerskan Margareta Kjellberg uppträdde på pensionärshemmet i Sunnerbo.

På våren vann Ösmo GIF:s hockeyherrar division 3 och ställdes mot Stocksund i kvalet till division 2. Alla tre matcherna slutade oavgjort vilket gjorde att, som NP skriver den 16 mars: ”domaren tvingades tillgripa den kanadensiska regeln om första målet vinner”. Då avgjorde Stocksund och Ösmo blev kvar i division 3.

15 biffkor på Nynäs gods blev skrämda av högljudda militära flygövningar. Korna flydde in i skogen och även om de flesta kom tillbaka relativt fort var tre av dem försvunna i en hel vecka (NP 25/5).

1971 skedde den tredje och senaste stora kommunreformen i Sverige. Nynäshamns kommun fick sitt nuvarande namn, men det skulle dröja ytterligare tre år innan Sorunda och Ösmo trädde in i kommunen. Den 28 december rapporterade NP att ett steg mot den kommande sammanslagningen togs i och med att lastbilscentralerna i Nynäshamn och Ösmo slogs ihop.

Låten ”Här ute på landet”, skriven av Ösmobon Lennart Clerwall, hamnade på svensktoppen (NP 28/12).