Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kröning – men Lucia firas som vanligt med konserter i decembermörkret

Luciatävlingen i Nynäshamn ställdes in i år eftersom kandidaterna var för få. Men det svala intresset påverkar inte arrangemanget. Det blir Luciafirande som vanligt med ljuständarkväll i kyrkan och turné runt på kommunens äldreboenden.

Annons

Nynäshamns Lucia 2015, Inez Åkerbäck, med tärnor.

Den långa luciatraditionen bröts i år eftersom intresset för tävlingen var för lågt. Bara fyra kandidater anmälde sig. Det finns en gräns för när tåget blir för tunt och sårbart, säger körledaren Yvonne Westling Dahl.

Men bortsett från tävling och kröning blir det Lucia som vanligt, fortsätter hon. Kandidaterna och Yvonnes Alla kan-kör på 16 personer repar nu tillsammans.

– Det blir tio konserter. Vi börjar med den traditionella ljuständarkonserten i Nynäshamns kyrka kvällen före Lucia. På själva Luciadagen den 13 december turnerar vi runt på kommunens äldreboenden och lussar, säger Yvonne Westling Dahl.

Vem som blir Lucia är inte klart. Antingen får lotten avgöra, eller så varvar man mellan konserterna så att alla får bära kronan någon gång, berättar hon.

Lucia och kören avslutar med en sångkonsert kvart i sex på kvällen på Stadshusplatsen i Nynäshamn där de tar emot Nynäshamns ridklubb som kör luciakortege genom stan.

Läs även: Ridklubben lyser upp Lucia med egen kortege

Mer läsning

Annons