Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordisk sommarmusik i augustikvällen

Den ljuvliga kvällen, söndag 23 aug. då sommaren dröjt sig kvar i augustis sista dagar, deltog vi i en musikgudstjänst i S:t Eskils kyrka i Handen.

Programmet kallades “Nordisk sommarromantik” och vi lyssnar till verk av Grieg, Sibelius, Rangström och P;sson Hägg.

Konserten inleds med att Maria Wackt, sopran, sjunger Jean Sibelius “Var det en dröm”, med text av J. Wecksell. Han var en finlandssvensk poet och dramatiker, född 1838 i Åbo.

Maria fortsätter med “Solveigs sang” ur Peer Gynt. Musik av Edvard Grieg och text av Henrik Ibsen. En välkänd sång för många av oss.

Några ord om Maria Wackt: att kunna använda sin röst som “arbetsredskap” är inte många förunnat.Men de som behärskar denna kunskap är guld värda. Vi som lyssnar till Maria är hänförda av hennes inlevelse och framförande.

Så spelas Edvard Griegs stora verk Pianokonsert i a-moll, op.16, i bearbetning för flygel och orgel. I “allegro molto moderato” spelar Marie Lee Sylvendahl.

Marie är en pianist något utöver det vanliga  -  som i vart fall jag lyssnat till. Ett helt suveränt framförande. Inga notblad för henne inte och hon använde ALLA tangenterna på flygeln!! Ett “vattenfall” av toner, som understöddes av Mikael Fahlstedts lugna orgelackompanjemang.

“Adagio” är ju alltid lugnt och berörande. Mikael Fahlstedt är en driven organist och bjuder oss på lugnet i denna del av pianokonserten. Även pianot har ju sin del i stycket. Pianokonserten avslutas med “allegro moderato molto e marcato” med Marie Lee som solist.

En kort andakt med Eva-Britt Löf Hansson, präst, följer nu och med församlingen enad i psalm 754.

Mikael Fahlstedt spelar på orgeln “Pastoral i C-dur” av Gustaf W P;sson Hägg. Hägg var född i Visby 1867 och var tonsättare och musiker. Han var organist i Klara kyrka mellan åren 1891 – 1925.

Maria Wackt bjuder oss på “Pan”  -  musik Thure Rangström, text av Bo Bergman. Maria avslutar denna innehållsrika konsert med Edvard Griegs “Jeg elsker Dig”. Även denna sång är ju för de flesta av oss mycket välkänd. Maria har till alla sina sånger ackompanjerats av Marie Lee.

Som extranummer får åhörarna lyssna till “Ack Värmeland Du sköna” i arr. av Erland von Koch. Pianosolo av Marie Lee och i ett uttryck av melodin som inte är så “vanligt”.

Stort tack till alla fantastiska medverkande i den här “nordiska sommarromantiken”, där musiken satt sin verkliga prägel.

Anna Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel