Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NP och Nynässpelen firade 10-årsjubileum

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

I Sorunda hölls en spinntävling och både NP och Nynässpelen fyllde 10 år. 1935 var också året då ”Ludde”, som gav Luddes stuga sitt namn, gick ur tiden.

År 1935 fyllde NP 10 år och firade genom att fråga läsarna vad de tyckte om sin tidning. Ett tiotal insända svar publicerades den 11 januari, med både kritiska och hyllande röster.

I februari 1935 dog Ludvig Samuelsson – känd av alla som en snäll och oförarglig person, men som ställt sig lite utanför samhället. Han gick med finkläder alla dagar i veckan och bodde i det slitna gamla torpet Sand (Nynäshamns äldsta hus från 1719) i folkmun kallat ”Luddes stuga”.

Hans historia är rörande. Som oäkta son till en fin herre och hans hushållerska lämnades han bort. När hans far dog fick han inte ärva något, men när modern dog 1926 ärvde han en smärre förmögenhet. Han valde dock att bo kvar i det fallfärdiga lilla torpet. Där hittade man honom i februari 1935. Då hade han fått en hjärnblödning. Han avled på Södertälje lasarett den 24 februari, 70 år gammal.

Den 1 mars anordnade Södertörns linodlarförening en ”spinningstävling” i Sorunda. NP skrev om tävlingen under rubriken ”Sorundas spinnrockar surrade – linets renässans”, den 8 mars. Äldst av de 15 tävlande var Britta Larsson i Lyngsta och yngst 12-åriga Birgit Larsson i Ottersta.

Det var inte bara NP som fyllde 10 år 1935. Nynässpelen – ”olympiaden i havsbandet” hade 3 200 åskådare vid sina jubileumstävlingar i augusti samma år. Det var defilering med fanor och tävlingar i alla möjliga sporter. I simning utmärkte sig nynäshamnaren Aino Nyholm som vann 200 meter bröstsim. Tidningen hade en bild med texten ”Aino Nyholm, Nynäsärans räddare i Nicksta”.

Fler nyheter från 1935

Nynäshamn hade 4 204 invånare, Ösmo 2 161, Torö 463 och Sorunda 2 656.

Trollstastugan från 1600-talet flyttades från Trollsta i Sorunda till hembygdsgården i Nynäshamn i sann ”Skansen-anda”.

Föredrag, demonstration och film om ”elektricitetens användning i köket” anordnades i Folkets hus.

Nynäshamn fick en avgiftsfri arbetsförmedling. Herr Sven Hellberg blev arbetsförmedlingens ombud.

Travtävlingar anordnades på Nynäsvikens is, med 500 åskådare i strålande vinterväder. Också detta var ett jubileum – ett 30-årsjubileum – för 1905 började man ordna trav i Nynäshamn, med kuskar och hästar från trakten. I samband med de fyra travloppen ordnades också sparkstöttinglopp för småpojkar. Inga flickor fick vara med.