Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NP:s aprilskämt blev en riksnyhet

Artikel 32 av 93
NP 90 år
Visa alla artiklar

Ett aprilskämt i NP om ett nytt sprängmedel lurade både läsare och rikspress år 1954. Det här var också året då Tumba-Tarzan jagades i Sorunda och televisionen kom till stan.

Annons

Den 30 mars 1954 skrev NP om att ett fantastiskt nytt sprängstoff skulle användas på Estö. Man intervjuade bland annat 1:e inspektör ”A. P. Rilén” på ”Statens Nitroglycerinnämnd”.

Att säga att aprilskämtet lyckades är en underdrift. För det första blev redaktionen helt nedringd. Byggnadskontoret, borgmästaren och polisen likaså. Även Sprängämnesinspektionen i Stockholm fick samtal.

Signaturen ”Berto” Bertil Johansson, skriver ångerfullt i NP den 2 april: ” ... hade vi vetat vad vi ställde till med hade vi säkert struntat i självaktningen och låtit 1 april passera obemärkt. Men så blev det nu inte. Vårt skämt om sprängstoffet blev verkligen sprängstoff i bland annat DN, och sedan var karusellen i gång.”

Sommaren 1954 blev det också dramatik i NP efter att inbrottstjuven Rolf ”Tumba-Tarzan” Johansson i maj hade rymt från fängelset och tagit sin tillflykt till Södertörnsskogarna. Dagen före midsommarafton utspelade sig en dramatisk skottlossning vid Tegelvreten i Grödinge, då rymlingen nästan togs av polis. NP skrev den 25 juni att polisen i Sorunda, Ösmo och Nynäshamn var i högsta beredskap. Folk i bygden uppmanades att höra av sig med tips. Johansson greps först den 16 november i Stockholm.

1954 gjordes också den första TV-sändningen i Nynäshamn. Mer om det kan du läsa här.

Mer från 1954

Den stora anläggningen av Estöområdet pågick för fullt (Arbetsplatsreportage i NP 12/2).

Frisörmästare Knut Zetterström i Nynäshamn införde något nytt i stadens frisörbransch: tidsbeställning (NP 9/2).

NP kom ut på en söndag, då man gav ut ett extranummer i miniformat i och med Barnens Dag i juni (NP 13/6).

Ett märkligt himlafenomen sågs i Nynäshamn, kunde det vara ett flygande tefat? (NP 6/8).

Elvis Presley skivdebuterade med låten That’s all right (juli).

Radiotjänst började regelbundna försökssändningar med television i Sverige den 29 oktober.

Sveriges första moderna förort Vällingby – som började byggas 1952 – invigdes (november).