Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NP:s aprilskämt blev en riksnyhet

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Ett aprilskämt i NP om ett nytt sprängmedel lurade både läsare och rikspress år 1954. Det här var också året då Tumba-Tarzan jagades i Sorunda och televisionen kom till stan.

Annons

Den 30 mars 1954 skrev NP om att ett fantastiskt nytt sprängstoff skulle användas på Estö. Man intervjuade bland annat 1:e inspektör ”A. P. Rilén” på ”Statens Nitroglycerinnämnd”.

Att säga att aprilskämtet lyckades är en underdrift. För det första blev redaktionen helt nedringd. Byggnadskontoret, borgmästaren och polisen likaså. Även Sprängämnesinspektionen i Stockholm fick samtal.

Signaturen ”Berto” Bertil Johansson, skriver ångerfullt i NP den 2 april: ” ... hade vi vetat vad vi ställde till med hade vi säkert struntat i självaktningen och låtit 1 april passera obemärkt. Men så blev det nu inte. Vårt skämt om sprängstoffet blev verkligen sprängstoff i bland annat DN, och sedan var karusellen i gång.”

Sommaren 1954 blev det också dramatik i NP efter att inbrottstjuven Rolf ”Tumba-Tarzan” Johansson i maj hade rymt från fängelset och tagit sin tillflykt till Södertörnsskogarna. Dagen före midsommarafton utspelade sig en dramatisk skottlossning vid Tegelvreten i Grödinge, då rymlingen nästan togs av polis. NP skrev den 25 juni att polisen i Sorunda, Ösmo och Nynäshamn var i högsta beredskap. Folk i bygden uppmanades att höra av sig med tips. Johansson greps först den 16 november i Stockholm.

1954 gjordes också den första TV-sändningen i Nynäshamn. Mer om det kan du läsa här.

Mer från 1954

Den stora anläggningen av Estöområdet pågick för fullt (Arbetsplatsreportage i NP 12/2).

Frisörmästare Knut Zetterström i Nynäshamn införde något nytt i stadens frisörbransch: tidsbeställning (NP 9/2).

NP kom ut på en söndag, då man gav ut ett extranummer i miniformat i och med Barnens Dag i juni (NP 13/6).

Ett märkligt himlafenomen sågs i Nynäshamn, kunde det vara ett flygande tefat? (NP 6/8).

Elvis Presley skivdebuterade med låten That’s all right (juli).

Radiotjänst började regelbundna försökssändningar med television i Sverige den 29 oktober.

Sveriges första moderna förort Vällingby – som började byggas 1952 – invigdes (november).