Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NP:s chefredaktör: Det tar emot med social distansering i denna ljuvliga tid

Vårt middagsbord är av ek och har flera tunga iläggsskivor. Någon gång efter nyår tittade vi på varandra och konstaterade att vi helt enkelt skulle strunta i att släpa ner de där skivorna i källaren. Snart skulle våren vara här, med födelsedagar, kanske en släktmiddag till påsk, och visst skulle vi väl bjuda hem några vänner till Valborg?

Nu har våren övergått i försommar och födelsedagar och högtider har passerat utan att de där stora kalasen har blivit av. Och nog har det känts lite extra det här med social distansering just de där särskilda dagarna.

När vi nu går in i den kanske ljuvligaste tiden på året hade många sett fram emot att samlas med släkt och vänner. I helgen infaller pingsten, som normalt inte bara är en religiös högtid utan också årets största bröllopshelg. Ett vanligt år skulle många just nu också förbereda för konfirmationer, skolavslutningar och studentutspring. Och på söndag är det Mors dag.

I veckan hade många hoppats på besked om lättade restriktioner för åldersgruppen 70-plus och när det uteblev var besvikelsen stor, både hos 70-plussarna själva och alla oss som längtar efter dem. Och det är i ärlighetens namn inte helt lätt att veta hur man som medborgare ska “göra rätt” och undvika att utsätta riskgrupper för smitta och sjukvården för höjd belastning. Samma dag som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelade att det går fint att träffa även sina äldre anhöriga utomhus och spela boll eller krocket eller ha picknick tillsammans påminde smittskyddsläkare i Region Stockholm om att vi inte bör “samlas med fler än de som bor tillsammans i hushållet”.

För den som har sin mor på ett äldreboende i Nynäshamn kom i alla fall glada besked i förra veckan, då plexiglas nu gör det möjligt att träffa sin anhöriga på kommunens boenden. Vi andra får göra vårt bästa att tolka restriktionerna och avgöra om det känns okej att bjuda mamma på rabarberpaj i syrenbersån, eller om vi ska nöja oss med att skicka blommor, lämna en bakelse utanför dörren eller låta barnbarnen vinka nedanför balkongen. Och minnas varför vi gör de anpassningar vi gör – för att vi vill kunna fira våra älskade mammor, mor- och farmödrar även nästa år. Och iläggsskivorna i bordet? De får vara kvar – de passar så bra att ställa syrener på.