Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NP:s vinst gick till badhusfond

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Nynäshamns sim- och livräddningssällskap tog 1931 över NP. Tidningens vinst lades i en fond som med tiden skulle bekosta ett nytt badhus i Nynäshamn.

Annons

Den 1 april 1931 skänkte Nynäshamns Postens grundare Anton H Lindell tidningen och det tillhörande tryckeriet till ett konsortium som var knutet till Nynäshamns sim- och livräddningssällskap. ”Denna gång inte aprilnarri utan rama allvaret”, skrev NP då man berättade om affären.

De tolv män som stod bakom konsortiet förklarade att de hade för avsikt att driva NP i tio år, göra verksamheten skuldfri och sedan överlåta den till sällskapet. Vinsten från NP skulle gå till en badhusfond som med tiden kom att finansiera Nynäshamns simhall, där Konstpoolen i dag ligger.

De nya ägarna sade sig inte vilja förändra NP. Men en del ändringar blev det nog ändå när Gunnar Norberg tog över som redaktör och ansvarig utgivare. Sportrapporteringen moderniserades. Allt oftare började bilder att dyka upp i tidningen.

Redaktionen införde också en stående inslag i tidningen som kallades för ”Praktiska Nynäshamns-Reformer”. Läsarna bjöds in att komma med idéer om hur staden skulle kunna förbättras. Förslagen strömmade in – om allt från kösystemet på Konsum till behovet av en synlig klocka vid Nynäshamns station.

Andra nyheter från 1931

I Nynäshamn deltog mellan 500 och 600 personer i en protestdemonstration mot händelserna i Ådalen den 14 maj, där militären sköt ihjäl fem fredliga demonstranter. I NP:s referat om stödprotesten i Nynäshamn fördömdes militärens agerande i mycket hårda ordalag.

Lågkonjunktur och ekonomisk oro fortsatte att prägla både Europa och USA.

Nynäshamn blev omnämnt i den tyska tidningen Schlesiche Zeitung, vilket NP uppmärksammade. Den tyska tidningen hade uttryckt oro över planer på att starta en färjeförbindelse mellan Nynäshamn och en hamn i Polen. Den tyska tidningen ansåg att franska intressen var inblandade och att färjelinjen mer eller mindre skulle utgöra ett hot gentemot Tyskland.

Polismästaren i Stockholm förbjöd Adolf Hitler och Joseph Goebbels att tala vid ett offentligt svenskt nazistmöte.

Operetten ”Glada änkan” hade premiär på Konserthuset i Stockholm med Gösta Ekman (d.ä.) och Zarah Leander i huvudrollerna.