Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NP var med när Liepaja blev fritt

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Sommaren 1991 gjorde NP ett besök i Nynäshamns nya vänort Liepaja. De baltiska staterna fick i slutet av den sommaren äntligen sin självständighet tillbaka.

Annons

Under några dagar sommaren 1991 reste NP till Lettland. Reportern Jan Arleij och fotografen Torbjörn Carlsson hade med sig så mycket material hem att det räckte till en lång artikelserie om Nynäshamns nya vänort Liepaja.

Artiklarna handlade till exempel om hur det var att bo sju personer i en etta och om att stå 45 minuter i kö för att få köpa en bit korv. NP:s läsare fick veta mer om ungdomar i Liepaja, om stadens fotbollslag och om traktens förste självägande bonde.

NP intervjuade också några unga ryska män som hörde till de ”svarta baskrarna”, det sovjetiska inrikesministeriets specialtrupper. De var på plats för att vakta stadens Lenin-staty.

Sovjetunionen var på väg att rämna. De baltiska staterna ville bli självständiga, men ledningen i Moskva höll emot. Eftersom Lenin-statyn var en symbol för den sovjetiska ockupationen fanns en möjlighet att lokalbefolkningen skulle försöka förstöra den.

Den 19 augusti – samtidigt som NP var i färd med att publicera artikelserien – genomfördes ett kuppförsök i Sovjetunionen. Presidenten Michail Gorbatjov sattes i husarrest och en junta av mer hårdföra kommunistiska politiker tog över makten.

När kuppen pågick skickade Liepajas borgmästare Imnants Vismins ett telex till Nynäshamn kommunalråd Björn Majgren (S). Han förklarade att Liepajas stadsledning vägrade allt samarbete med juntan och gjorde sig redo för att bedriva civil olydnad.

Efter att ha talat med företrädare för andra partier skickade Majgren ett svar. ”Du måste också veta att hela Nynäshamns befolkning känner oro och lider med vår vänort Liepajas folk”, skrev han.

NP:s redaktion försökte att nå sina kollegor på lokaltidningen Liepajas Vards. Redaktionens arbete stoppades under de dagar som juntan styrde.

Men till slut fick NP kontakt och chefredaktören Aigars Stals skickade ett meddelande där han redogjorde för hur kuppen, timme för timme, påverkade Liepaja. ”Vi är tacksamma för det stöd som folket i Nynäshamn ger till Liepaja”, skrev han också.

Efter några dagar stod det klart att kuppförsöket i Moskva hade misslyckats. Händelseutvecklingen medförde att Sovjetunionen slutligen föll samman. Den 21 augusti deklarerade Lettland sin självständighet.

NP:s artikelserie avslutades med en krönika av Torbjörn Carlsson, som förklarade att en bit av hans själ hade blivit kvar i Liepaja. ”Den kvarlämnade själsbiten var med och jublade när Lenin-statyn i stadens centrum tippades över ända”, skrev han.

Fler nyheter från 1991

En krögarfejd blossade upp i Nynäshamn mellan huvudkonkurrenterna Statt och Nynäs krog. Ägaren till Nynäs krog gick till Statt och monterade ned fem darttavlor och två belysningsramper, som han sedan körde iväg med.

Ösmo marknad ordnades för första gången.

I juli kom många till Frejas holme för att se och lyssna på missnöjespolitikern Ian Wachtmeister. Han staplade ölbackar och argumenterade för att i stort sett alla samhällsproblem var Socialdemokraternas fel.

Valet till kommunfullmäktige blev ett bakslag för (S), som valde att gå i opposition. Ett borgerligt samarbete bestående av (M), (FP), (C), (KDS) och Ny Demokrati förberedde ett maktövertagande. Men den borgerliga konstellationen hade inte majoritet. Vågmästarpartiet (MP) ville inte släppa fram de borgerliga utan valde i stället att stötta (S), som även fick uppbackning av (V). Att (S) och (V) var villiga att satsa 500 000 kronor på att göra Nynäshamn till en ekokommun var avgörande för (MP):s beslut. Tommy Söderblom (S) blev nytt kommunalråd.