Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill de borgerliga upphandla den personliga assistansen – vi i Kommunal kommer att protestera

Birgitta Tångerby i Kommunal riktar i en debattartikel kritik mot att Nynäshamns kommun på nytt är på väg att upphandla den personliga assistansen.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Nynäshamns kommun drog tillbaka ett långt gånget förslag om att upphandla den personliga assistensen, efter protester. Nu är en ny upphandling på gång. Fackförbundet Kommunal är kritiskt.

För ett knappt år sedan lyckades de personliga assistenterna och Kommunal genom manifestation, förhandlingar och facklig-politisk samverkan stoppa privatiseringen av den personliga assistansen i Nynäshamns kommun.

Den dåvarande socialdemokratiskt ledda politiska majoriteten drog tillbaka förslaget. Det var en seger både för de som arbetar som personliga assistenter och för brukarna som behöver deras hjälp i vardagen. Men det var också en seger för idén om en generell välfärd. Genom att stoppa privatiseringen sa vi också att det finns områden i vårt samhälle som ska vara fredat från privata intressens vinstmaximering och profitdrift, att det finns områden i vårt samhälle som istället präglas av långsiktighet, trygghet och omtanke.

Nu vill Nynäshamns kommuns nya borgerliga minoritetstyre privatisera den personliga assistansen som hittills varit i kommunal regi. Det kommer öppna för att de som arbetar med personlig assistans riskerar att få betydligt sämre arbetsförhållanden med oseriösa arbetsgivare, sämre anställningstrygghet, mer ofrivillig deltidsarbetslöshet och sämre försäkringsskydd. Genom att privatisera den personliga assistansen vill den borgerliga minoriteten helt enkelt skära i kostnaderna på de anställdas bekostnad.

Även för brukarna riskerar en upphandlad personlig assistans leda till ökad otrygghet. Sämre arbetsförhållanden för de anställda kommer leda till en större personalomsättning. Privata aktörer kan försvinna plötsligt om ägarna inte tycker intäkterna är tillräckligt stora.

För oss i Kommunal är det här ett helt oacceptabelt sätt att agera.  Vi anser att kommunen har ett ansvar för både samhällets mest utsatta och för personalen som arbetar i verksamheten. Vi anser att personal och brukares trygghet är oförhandlingsbart. Kommunal säger nej till att privatisera den personliga assistansen i Nynäshamns kommun. Kommunal har sökt tillstånd för att manifestera mot privatiseringen av personlig assistans på torget utanför kommunhuset på tisdag 20/11 kl. 12:00-16:00 då socialnämnden behandlar frågan. Vi uppmanar medlemmar och allmänhet att stå upp för våra personliga assistenter.

Birgitta Tångerby, sektionsordförande Kommunal Stockholms län, Sektion sydost

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons