Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny fjärrvärme bra för miljön

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Nynäshamns fjärrvärmeverk sattes i drift på hösten 2003. För de fastigheter som anslöts till den nya anläggningen minskade koldioxidutsläppen rejält.

Annons

Den 6 oktober 2003 blev Nickstahöjden det första bostadsområde i Nynäshamn som fick sin värme från det nyanlagda fjärrvärmeverket vid vägen mot Norvik. Under det följande året anslöts allt fler hyreshus och bostadsrättsföreningar.

– När vi kör för fullt kommer vi att plocka bort 70 skorstenar från Nynäshamn. Det ger stora miljövinster, sade Fortum Värme Nynäshamns vd Björn Söderberg.

Fjärrvärmeverket kom till tack vare ett samarbete mellan Fortum och oljeraffinaderiet Nynas (som är delvis ägt av Fortum). Genom den nya anläggningen kunde spillvärme från raffinaderiet tas tillvara. I gengäld fick raffinaderiet processånga från fjärrvärmeverket.

En viktig förutsättning för att att projektet skulle bli av var också att det kommunala bostadsbolaget Nynäshamnsbostäder valde att ansluta sina fastigheter.

– Vi såg att vi behövde upprusta våra pannor. Nu fick vi den här lösningen i stället, sade Nynäshamnsbostäders vd Eva Högberg.

I dag drivs fjärrvärmeverket i Nynäshamn av koncernen Värmevärden. Energiförsäljningen från det omfattar cirka 220 gigawattimmar per år. Enligt Värmevärden har koldioxidutsläppen för de anslutna kunderna minskat med 94 procent.

Fler nyheter från 2003

Sorgen var stor då Sveriges utrikesminister Anna Lindh (S) den 10 september knivmördades på varuhuset NK i Stockholm. Mördaren Mijailo Mijailovic dömdes senare till livstids fängelse.

I folkomröstningen om huruvida Sverige skulle införa euron som valuta blev röstade en majoritet av invånarna i Nynäshamn nej. Endast i ett av Nynäshamns kommuns sjutton valditrikt – det distrikt som i dag kallas för Östra Estö – var det fler som förespråkade ja än nej.

Sociala omsorgsnämnden i Nynäshamn hade stora ekonomiska problem. Under sommaren avgick en stor andel av nämndens ledamöter. Den politiska ledningen valde därefter att lägga ned hela nämnden. I stället fick ett utskott under kommunstyrelsen ta över ansvaret för de sociala frågorna.

För att få bukt med den dåliga ekonomin krävdes besparingar inom äldreomsorgen. Enligt ett förslag skulle demensboendet Lotsen på Nickstahöjden samt ett våningsplan på det särskilda boendet Rosengården läggas ned. Men efter omfattande protester lades i stället det särskilda boendet i Södra flygeln på Trehörningen ned.

(FP)-kommunalrådet Mats Gülich avgick i slutet av året, efter interna motsättningar inom partiet och problem i samarbetet med koalitionspartnern (S). Han efterträddes av Leif Stenquist (FP).

Det hårt kritiserade sophanteringsföretaget Bedminister (tidigare Rondeco) lämnade Stora Vika. Anläggningen togs över av företaget Talloil, som framför allt använde hamnen för att skeppa in pellets.

En ny saluhall i Nynäshamns centrum blev kortlivad. Den öppnade i maj och stängde i oktober, efter att ha gått i konkurs.

SL:s vd Gunnar Schön fick lämna sitt jobb, sedan det hade avslöjats att han på SL:s bekostnad hade bjudit med sin fru på en tjänsteresa.

Fredrik Reinfeldt valdes till partiledare för Moderaterna. Tre år senare blev han statsminister.

En internationell koalition ledd av USA invaderade Irak och avsatte landets diktator Saddam Hussein. Personer med kurdisk bakgrund i Nynäshamn berättade för NP att de var glada för och lättade över att Saddam äntligen hade blivit störtad.