Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya århundradet började med pendelkaos

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Det var måndag kväll och ilskan kokade i Folkets Hus-lokalen. Det nya århundradet hade börjat med ett rejält pendeltågskaos för nynäshamnarna och nu krävde de svar av SL och Citypendeln.

Annons

I januari 2000 tog Citypendeln över ansvaret för tågtrafiken och ett utdraget pendelkaos tog vid. Förare saknades, konduktörer saknades, det blev tågbyten i Västerhaninge, tåg ställdes in, tåg blev försenade, tågtrafiken stoppades helt och ersattes med bussar. Och nynäshamnarna fick nog.

Den 7 februari genomfördes ett stort protestmöte i Folkets Hus i Nynäshamn. Mötesdeltagarna strömmade till och på plats fanns trafiklandstingsrådet Elwe Nilsson (M) och Citypendelns vd Tord Hult, som hade stora svårigheter att försvara sina beslut.

Pendelkaoset fortsatte under året. I oktober lovade Citypendeln att trafiken skulle vara återställd den 1 december, men redan under mellandagarna ställdes återigen en rad tåg in – hela tjugo avgångar en dag, och 13 en annan. Anledningen uppgavs vara personalbrist.

Den 8 december kunde nynäshamnarna läsa i NP att SL hade beslutat att låta Citypendeln fortsätta driva trafiken. Men samtidigt utreddes det vilka entreprenörer som fanns om Citypendeln skulle missköta sig.

Citypendeln körde pendeltågstrafiken åt SL fram till år 2006. Företaget ägdes till 90 procent av franska Keolis och 10 procent av BK Tåg i Småland. Från 2007 tog Stockholmståg över trafiken.

Fler nyheter från 2000

Nynäshamns centrum stängdes av för biltrafik en period under sommaren. Åtgärden möttes av protester från affärsidkarna i centrum.

Kulturfastigheten Birka i Ösmo blev förstörd i en brand i juni. Huset låg där Ösmo busstorg nu finns.

Sommaren och hösten blev mycket regniga månader. Så regniga att sjön Muskan höll på att svämma över och dammluckor som varit stängda i 30 år fick öppnas.

Nynäshamn fick sin första privata vårdgivare när Nynäs Vård tog över geriatriken i sjukhuset.

Svenska kyrkan skildes från svenska staten.

Stora förändringar inom det svenska försvaret gjordes. Cirka 40 förband och regementen och cirka 20 staber inom Försvarsmakten avvecklades genom försvarsbeslutet 2000. I december gav regeringen besked om att både Muskövarvet och Kockums varv i Karlskrona även i framtiden skulle komma att anlitas av försvarsmakten. Men att Muskövarvet om möjligt skulle privatiseras.