Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya hyresrätter kan få rekordhög hyra

Hyresförhandlingarna är i full gång. Ett hett ämne är de nyproducerade bostäderna i kvarteret Apotekaren i centrala Nynäshamn och där väntas det bli dyrt att bo.

Just nu pågår förhandlingarna om hur mycket hyrorna för hyresrätterna runt om i kommunen ska höjas. Nynäshamnsbostäder föreslår en höjning på 16 kronor per kvadratmeter och år. Det ger enligt Hyresgästföreningen en höjning i spannet mellan 0,90 och 2,31 procent. För en trerummare på 77 kvadratmeter blir det en höjning på 103 kronor per månad, enligt Hyresgästföreningen.

– Det är ett ganska högt yrkande i förhållande till andra bostadsbolag runt om i Stockholmsregionen. Och totalt i landet ligger snitthöjningen bara på 0,58 procent, säger Jonas Carlsson, ordförande i Nynäshamns hyresgästförening.

Jonas Carlsson berättar att han hoppas att förhandlingarna ska vara färdiga i slutet av februari men att det inte är säkert hur lång tid det kommer att ta. En faktor som spelar in är hur det blir med Nynäshamnsbostäders nyproducerade hyresrätter i kvarteret Apotekaren på Lövlundsvägen i centrala Nynäshamn. Hyrorna för dessa lägenheter ska också förhandlas, men om det sker före eller efter de ordinarie hyresförhandlingarna var inte bestämt när NP pratade med Jonas Carlsson.

Vad som däremot är klart är att lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning i slutet av året. Den så kallade normhyran som bostadsbolaget Nynäshamnsbostäder har yrkat på ligger på 1 660 kronor per kvadratmeter och år. Det är 60 kronor högre än vad de nya lägenheterna i Telegrafen hade som normhyra när de blev klara för inflyttning i slutet av år 2014.

– Eftersom det endast skiljer ett drygt år mellan de båda nyproduktionerna är det rimligt att hyrorna i Apotekaren hamnar på ungefär samma nivå, så de borde kunna sänkas, säger Jonas Carlsson.

En normhyra sätts på en fiktiv lägenhet. Med hjälp av en förutbestämd tabell kan man sedan beräkna hyror för lägenheter med andra storlekar och mått.

För lägenheterna i Apotekaren skulle den föreslagna normhyran ge en månadshyra på drygt 6 200 kronor för de ettor som byggs i fastigheten. För treorna skulle månadshyran landa på strax över 10 000 kronor.

– Det är de högsta hyrorna i kommunen och jag kan tycka att det är väldigt högt, säger Jonas Carlsson.

Förklaringen till de höga hyrorna finns enligt Jonas Carlsson i att Nynäshamnsbostäder endast har tillåtits bygga fyra våningar på husen i kvarteret Apotekaren. Detta för att fastigheterna ska passa in i kommunen.

– Det är synd att man inte får bygga högre för kommunen. En stor del av produktionskostnaderna är desamma oavsett hur högt man bygger, exempelvis att ansluta fastigheten till el- och vattennätet. Ett lägre hus har färre lägenheter att fördela dessa kostnader på, vilket driver upp priserna.